Aspirina ar putea preveni cancerul colo-rectal in cazul persoanelor cu sindromul Lynch, anomalie genetica ce mareste considerabil riscul de a face aceasta forma de cancer. Sindromul Lynch este rar, dar ramane cauza cea mai frecventa a cancerelor colo-rectale ereditare.
Persoanele care intra in aceasta categorie trebuie sa faca la fiecare doi ani, dupa varsta de 20 de ani, o coloscopie, cu scopul de a detecta in faze incipiente cancerul colo-rectal. Aceasta recomandare trebuie respectata, deoarece un bolnav din trei care prezinta acest sindrom poate face cancer.
Studiul, publicat recent in revista The Lancet si citat saptamana trecuta intr-o editie online a Le Figaro, este in masura sa dea o speranta acestor persoane pentru care varsta medie de descoperire a cancerului colo-rectal este 42 de ani (uneori chiar inainte de 25 de ani). Acest studiu demonstreaza rolul preventiv al aspirinei. In studiu au fost incluse 850 de persoane: jumatate, sub tratament cu aspirina (600 mg timp de doi ani), jumatate, placebo. Concluzia: 18 cancere in grupa celor 427 de pacienti care au luat aspirina si 30 de cancere in grupa celor 434 de pacienti cu placebo. In 2008, aceiasi cercetatori inca nu erau atat de convinsi de eficienta aspirinei in acest tip de cancer.
Dar faptul ca au prelungit la doi ani monitorizarea pacientilor le-a permis sa stabileasca efectul preventiv al aspirinei. Dar chiar si in aceste conditii, pentru formularea unei concluzii definitive, se mai impun studii suplimentare.
David Malka, specialist in oncologie digestiva la Institutul Gustave-Roussy din Paris, spune, cu o anumita prudenta, ca acest studiu face din aspirina o arma la care ar putea apela persoanele care trebuie sa faca periodic coloscopie pentru a detecta in faze incipiente boala. In schimb, profesorul John Burn, de la Institutul de Medicina Genetica al Universitatii Newcastle, si colegii sai sunt categorici in articolul publicat in The Lancet.
Potrivit acestora, aceste rezultate, puse in legatura cu alte cercetari de data recenta, reprezinta o baza solida pentru recomandarea aspirinei in preventia sistematica a sindromului Lynch. Ei considera ca nu mai ramane decat sa se defineasca doza optima de aspirina si durata tratamentului. Sindromul Lynch este o afectiune rara, congenitala, care creste riscul de cancer de colon, dar si de alte tipuri de cancer. Acest lucru inseamna ca, daca mutatia genetica specifica sindromului Lynch este intalnita la unul dintre parinti, exista o sansa de 50% ca gena anormala sa fie mostenita de copil. Riscul dezvoltarii sindromului Lynch este acelasi, indiferent daca posesorul genei este mama sau tatal, iar copilul este baiat sau fata.
Intr-o interventie video, doctorul Cosmin Pop, specialist gastroenterolog, declara ca: "Aceasta problema este oricum in stadiul de cercetare. Se cunosc rolurile benefice ale aspirinei in preventie, dar in momentul de fata nu exista o strategie foarte bine standardizata in ceea ce priveste profilaxia prin intermediul antiinflamatoriilor nesteroidiene. Nu stim inca foarte clar ce categorii de pacienti ar beneficia cel mai bine de pe urma acestei profilaxii. Nu stim care ar fi doza optima si varsta de la care ar fi bine sa se inceapa aceasta profilaxie. Sigur ca trebuie sa luam in calcul si potentialele efecte adverse ale tratamentului cronic cu antiinflamatorii. Aceste medicamente sunt unul dintre principalii factori de risc pentru hemoragia digestiva superioara, putand sa induca gastropatii, ulcere gastrice si duodenale etc. Inainte de a lua o asemenea decizie trebuie sa cantarim foarte bine raportul dintre riscuri si beneficii".