x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Atenție la alimentele procesate. "În momentul în care ne uităm pe etichetă..."

Atenție la alimentele procesate. "În momentul în care ne uităm pe etichetă..."

de Redacția Jurnalul    |    22 Mai 2024   •   20:30
Atenție la alimentele procesate. "În momentul în care ne uităm pe etichetă..."

Alimentele procesate ne fac, în aparență, viața mai ușoară. Nu trebuie să gătim, sunt mai ieftine, gustoase și la îndemână. Dar specialiștii atrag atenția că ne pot scurta viața cu câțiva ani.

Aditivii folosiți chiar și în limitele impuse de lege pentru siguranța oamenilor, pot avea efecte nocive asupra sănătății pe termen lung. Produsele procesate sunt pline de conservanți și sare. 

”E adevărat că suntem informați, e adevărat că e obligația noastră să citim etichetele și să vedem ce și cum, dar noi ne cam grăbim. De ce ne grăbim, nu știu. Cumpărăm ce ne place la culoare. Ce conțin ne interesează mai puțin”, spune o româncă. 

Ce ne arată informațiile de pe etichetă

Etichetele cu ingrediente prea multe și mare adaos de zahăr și îndulcitori ar trebui evitate, spun specialiștii.

”De preferat ar fi ca în momentul în care ne uităm pe etichetă, mai ales la alimentele agroalimentare din carne, din lapte sau altceva, care este primul ingredient, fiindcă toate produsele au în ordine descrescătoare conținutul de ingrediente și dacă primul nu este într-un salam carnea, atunci să ne punem un semn de întrebare.

Dacă într-un produs de lactate primul nu este laptele, daca la ciocolată nu este cacao prima dată”, explică Sorin Mierlea, președinte InfoCons.

Nutriționiștii atrag atenția asupra faptului că aceste alimente conțin substanțe chimice toxice pentru organismul uman.

”Dacă fac acasă niște brioșe sau clătite, termenul în care pot să le consum este de două, trei zile pentru că se strică.

Dacă cumpăr din magazine aceleași produse și văd termenul foarte mare, un an de zile...e clar că în acele alimente ultraprocesate, că așa se numesc ele, au fost puse niște chimicale prin care se poate prelungi termenul de valabilitate, chimicale care cu siguranță sunt toxice pentru organsimul uman. 

Prin intensificarea aromei, alimentele ultraprocesate sunt concepute pentru a fi ușor de consumat în cantități mai mari”, spune Lena Coșbuc, nutriționist.

Specialiștii mai atrag atenția asupra faptului că trebuie să fim foarte atenți la informațiile care se regăsesc pe etichetă.

”Obligativitatea și pe teritoriul României atât pentru produsele pe care le comandăm online, cât și pentru cele angro trebuie să aibă toate informațiile legate de: aditivi, coloranți,conservanți, sare, zahăr și informații nutriționale. Nu găsim aceste informații, nu cumpărăm”, mai spune Sorin Mierlea, președinte InfoCons.

Este important să fim atenți și la așa zisele alimente sănătoase. Un exemplu ar fi legumele care sunt pulverizate cu chimicale pentru a rezista cât mai mult pe rafturile magazinelor, transmite Antena3 CNN.

×
Subiecte în articol: sanatate alimente procesate eticheta