Ibruprofenul creşte riscul de boli cardiovasculare? Răspunsul la această întrebare va fi formulat de Agenţia Europeană a Medicamentului, după evaluarea acestui medicament.
Comitetul de evaluare în domeniul farmacovigilenţei (PRAC) din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) va estima riscurile cardiovasculare în cazul tratamentelor pe bază de ibuprofen, administrat perioade îndelungate, în doze mari. Evaluarea acestui tratament a început la 9 iunie anul acesta la cererea Agenţiei Sanitare din Marea Britanie.
Ibuprofenul face parte din clasa medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Această substanţă activă este prezentă în medicamentele folosite pentru calmarea durerilor, în tratamentul antiinflamator şi al febrei. Doza obişnuită pentru adulţi şi copii de peste 12 ani este de 200 până la 400 mg, de 3-4 ori pe zi, în funcţie de indicaţia medicului. În acest context, EMA nu pune în discuţie securitatea produsului şi subliniază că pacienţii nu au motive de îngrijorare. Totuşi, EMA procedează la evaluarea riscurilor asociate cu acest medicament.
În 2013, PRAC a examinat informaţiile disponibile legate de diclofenac, un alt antiinflamator nesteroidian, şi a emis recomandări pentru a reduce la minimum riscurile cardiovasculare în cazul tratamentelor ce depăşesc 2.400 mg zilnic. Astfel, rezultatele unei analize publicate, care se baza pe datele oferite de mai multe teste clinice, au sugerat că riscul cardiovascular legat de diclofenac şi ibuprofen în doze mari (peste 2.400 mg) pot fi similare riscurilor generate de inhibitorii COX-2, dintre care un medicament din clasa AINS a fost retras din farmacii, deoarece s-a dovedit că este foarte periculos.
PRAC va evalua, de asemenea, interacţiunea dintre ibuprofen şi aspirină, administrate chiar în doze mici, pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare şi accidente vasculare cerebrale. În funcţie de rezultatele reieşite în urma cercetărilor, EMA va comunica specialiştilor din sistemul sanitar noile recomandări privitoare la ibuprofen şi modul lui de folosire. Chiar dacă evaluările încă nu s-au finalizat, pacienţii nu trebuie să întrerupă tratamentul fără avizul medicului prescriptor .
Într-un comunicat al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), se precizează că analiza în scopul evaluării riscurilor cardiovasculare asociate medicamentelor care conţin ibuprofen, le vizează pe cele administrate pe cale orală, nu şi pe cele de genul cremelor şi gelurilor. De asemenea, ANMDM subliniază că evaluarea vizează riscurile cardiovasculare în cazul administrarii regulat, în doze peste 2.400 mg.