SANATATEA NOASTRA
Ne aflam in plin sezon al sinuzitelor acute. Acestea se intalnesc in special in perioadele de tranzitie de la cald la frig (toamna) si de la frig la cald (primavara), cand organismul prezinta o imunitate scazuta. Banala raceala in cazul unei persoane robuste, cu imunitate buna, se poate vindeca fara tratament, pe cand in cazul unei persoane sensibile sau predispuse la infectii, guturaiul deschide usa suprainfectarii si instalarii suferintei sinusale.
Profesorul doctor Dorin Sarafoleanu, seful Clinicii ORL din cadrul Spitalului "Sfanta Maria", explica mecanismul prin care se produc sinuzitele. "Sinusurile sunt cavitati situate in jurul narilor, avand rolul de a reprezenta o cutie de rezonanta pentru voce, de a incalzi aerul si de a mentine echilibrul capului. Comunicand cu fosele nazale (narile), sinusurile se aerisesc o data cu respiratia si isi elimina secretiile prin fosele nazale atunci cand structura acestora este normala si cand nu exista starea de boala.
In foarte multe cazuri, sinusurile ajung sa sufere din cauza unor factori care se cantoneaza la nivelul narilor. Factorii pot fi de natura infectioasa (virusuri, microbi) sau/si de natura structurala, precum deviatia de sept, rinitele de toate categoriile, vegetatiile adenoide (polipi), in cazul copiilor, reactiile alergice. In aceste conditii, sinusurile nu-si mai indeplinesc functia si apar blocaje in aerisire si in eliminarea secretiilor, care stagneaza in sinusuri. Stagnand la temperatura corpului, flora microbiana saprofita, care in mod obisnuit este inofensiva, isi exacerbeaza virulenta si produce infectia."
Simptome
Din punct de vedere al modului in care evolueaza, sinuzitele sunt acute sau cronice. Primul simptom al sinuzitei acute este infundarea nasului, care daca nu dispare in cinci-sapte zile, se accentueaza si se asociaza cu aparitia in nas a secretiilor purulente, abundente, urat mirositoare, insotite uneori cand ne suflam nasul de firisoare de sange. Apoi apar durerea de cap localizata la nivelul fruntii si sub orbite, senzatia de cap greu, alterarea starii generale, bolnavul devine apatic, obosit si poate face mici stari febrile. In aceasta situatie, bolnavul trebuie sa consulte medicul, deoarece, pentru a se vindeca, sinuzita se trateaza dupa anumite standarde. Sinuzita acuta trebuie tratata cu un anumit antibiotic, iar tratamentul se efectueaza 10-12 zile. La acest medicament se adauga dezinfectante nazofaringiene si antiinflamatoare nesteroidiene.Tratament
Daca tratamentul este incomplet, sinuzita acuta se transforma in sinuzita subacuta, recurenta si de aici, de cele mai multe ori, in sinuzita cronica. Potrivit profesorului doctor Dorin Sarafoleanu, la evolutia negativa a bolii contribuie aproape in exclusivitate obiceiul bolnavilor de a-si face automedicatie. Ei obisnuiesc sa ia cateva zile tratament cu antibiotic, semnele se amelioreaza si pacientii, crezandu-se vindecati, intrerup tratamentul si favorizeaza evolutia catre cronicizarea bolii. Sinuzita recurenta se trateaza intre 14 si 18 zile cu antibiotic, existand sansa de a se vindeca. Sinuzita cronica are nevoie de 22 pana la 24 de zile de tratament cu antibiotic. Daca pacientii se prezinta la medic de la primul puseu de sinuzita, tratamentul este mai scurt, dar si mai ieftin.Citește pe Antena3.ro
Complicatii
In momentul in care sinuzita se cronicizeaza, ea se asociaza cu o serie de complicatii. Printre acestea se numara starea aproape permanenta de oboseala si dificultatile de concentrare, fara ca bolnavul sa aiba o simptomatologie pregnanta de sinuzita. Durerile de cap sunt si nu sunt, apar mai ales la frig si dispar dupa aceea. Obstructia nazala poate fi partiala sau totala. Foarte frecvent se intampla ca secretiile rino-sinusale sa ajunga la nivelul faringelui, sa cada in arborele laringo-traheo-bronsic, mai ales in timpul somnului, favorizand o serie intreaga de suferinte: laringite acute, traheite, bronsite si fiind inghitite pot sa produca si tulburari gastrointestinale, indeosebi la copii. Exista si complicatii foarte grave, care pun in pericol viata pacientilor: infectii severe la nivelul ochiului, infectii cerebrale, meningite.
STIATI CA
|
|