x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Avertisment pentru bărbații cu burtă de bere. Risc de apariție a unei afecțiuni grave

Avertisment pentru bărbații cu burtă de bere. Risc de apariție a unei afecțiuni grave

de Anastasia Paul    |    05 Mar 2024   •   16:30
Avertisment pentru bărbații cu burtă de bere. Risc de apariție a unei afecțiuni grave

Burta de bere poate provoca îmbătrânirea creierului și reducerea capacităților cognitive la bărbații de vârstă mijlocie, arată un studiu recent.

Cercetătorii consideră că depozitele mai mari de grăsime în pancreas și ficat pot duce la un risc mai mare de demență. Cei cu greutate abdominală suplimentară și cu antecedente familiale de boală Alzheimer s-au dovedit a avea o funcție cerebrală mai scăzută.

Riscuri doar pentru bărbați
Însă nu același lucru se întâmplă și în cazul femeilor.

„La bărbații de vârstă mijlocie, cu risc crescut de Alzheimer, dar nu și la femei, grăsimea pancreatică mai mare a fost asociată cu cogniție și volume cerebrale mai scăzute, sugerând o potențială legătură specifică sexului între grăsimea abdominală și sănătatea creierului", spune dr. Michal Schnaider Beeri, de la Rutgers Health, New Jersey.

Cercetările au fost realizate pe 204 persoane sănătoase, de vârstă mijlocie, cu antecedente familiale de boală Alzheimer. Studiul este publicat în revista Obesity.

Oamenii de știință au descoperit astel că bărbații cu grăsime abdominală mai mare au o funcție cognitivă mai scăzută.

Studiile anterioare au arătat că bărbații cu IMC (indice de masă corporală) mai mare au un risc crescut de demență.

Dar această nouă cercetare sugerează că problema se referă în special la vârsta mijlocie.

Grăsimea subcutanată este mai vizibilă în afara organismului, acoperind straturile exterioare ale mușchilor, chiar sub piele. Persoanele cu mai multă grăsime vor avea un corp „în formă de pară”. Persoanele cu mai multă grăsime viscerală, care este mai periculoasă, dar mai puțin vizibilă, prezintă un risc crescut de a dezvolta boli metabolice.

„Descoperirile noastre indică corelații mai puternice în comparație cu relațiile dintre IMC și cogniție, sugerând că depozitele de grăsime abdominală, mai degrabă decât IMC, sunt un factor de risc pentru o funcționare cognitivă mai scăzută și un risc mai mare de demență", explică Sapir Golan Shekhtman, de la Sheba Medical Center din Israel.

Excesul de grăsime care se acumulează în jurul trunchiului și înconjoară organele vitale se numește grăsime viscerală - și contribuie la o burtă de bere și o formă nedorită a corpului, în formă de măr.

Grăsimea viscerală este cel mai periculos tip, ducând la scurgerea acizilor grași în sânge. Diferă de grăsimea subcutanată mai puțin periculoasă care se acumulează chiar sub suprafața pielii și este responsabilă pentru grăsimea ondulată și celulită.

Un studiu efectuat pe circa 2,5 milioane de oameni a constatat că fiecare 10 cm în plus din mărimea taliei a fost asociată cu o șansă cu 11% mai mare de a muri prematur din orice cauză.

Însă a avea șolduri largi sau coapse mai mari ne poate ajuta să trăim mai mult, arată studiul.

Mulți academicieni cred că circumferința taliei este un indicator mai precis al obezității și al riscului pentru boli, precum diabetul de tip 2 și afecțiuni ale inimi, decât indicele de masă corporală (IMC).

Ce înseamnă dietă echilibrată

Mesele nu ar trebui să se bazeze pe cartofi, pâine, orez, paste sau alți carbohidrați cu amidon, în mod ideal cereale integrale, conform NHS.

Mănâncă cel puțin 5 porții dintr-o varietate de fructe și legume în fiecare zi. Toate fructele și legumele proaspete, congelate, uscate și conservate contează.

30 de grame de fibre pe zi este același lucru cu a mânca: 5 porții de fructe și legume, 2 biscuiți cu cereale din grâu integral, 2 felii groase de pâine integrală și cartofi copți mari cu coajă.

Lactate sau alternative la lactate (cum ar fi băuturile din soia) alegând opțiuni cu conținut scăzut de grăsimi și zahăr

Mănâncă fasole, leguminoase, pește, ouă, carne și alte proteine (inclusiv 2 porții de pește în fiecare săptămână, dintre care una trebuie să fie uleioasă)

Alege uleiuri nesaturate și tartine, și consumă-le în cantități mici

Bea 6-8 căni/pahare de apă pe zi

Adulții ar trebui să consume mai puțin de 6 g de sare și 20 g de grăsimi saturate pentru femei sau 30 g pentru bărbați pe zi, notează dailymail.uk.

 

×
Subiecte în articol: burta bere sanatate demenţa alzheimer