Intr-un discurs sustinut la Copenhaga, la o conferinta pe tema bolilor infectioase, dr. Margaret Chan, directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii a avertizat asupra pericolului declansarii unei crize in sistemul medical, generata de evolutia bacteriilor din ce in ce mai rezistente la antibiotice.
Margaret Chan a semnalat faptul ca datele statistice la nivel mondial inregistreaza din ce in ce mai multe cazuri in care se face remarcata rezistenta antimicrobiana sporita a infectiilor, cazuri in care antibioticele de uz curent nu mai fac fata, fiind complet inutile in schema de tratament.
Tratamentele alternative existente in acest moment sunt mai scumpe, toxice si actioneaza mult mai lent. In randul pacientilor diagnosticati cu infectii rezistente la antibiotice, indicele de mortalitate a crescut cu 50%.
In opinia sefului OMS, pe fondul evolutiei microbilor rezistenti la antibiotice infectii considerate banale - precum o zgarietura sau un rosu in gat, vor pune in pericol viata omului. Operatiile de rutina se vor desfasura sub spectrul pericolului infectiilor fatale, boli precum malaria sau tuberculoza vor redeveni netratabile.
OMS crede ca s-a ajuns in situatia in care bacteriile au evoluat, devenind rezistente la tratamentul cu antibiotice, din cauza unei proaste gestionari a administrarii medicamentelor, prescrise prea des si cu prea mare usurinta in afectiuni in care poate nu era nevoie de un astfel de tratament.
Dr. Chan catalogheaza acest moment ca fiind "sfarsitul medicinei moderne, asa cum o cunoastem acum" si intrarea intr-o era - "post-antibiotice", in care vor trebui gasite noi solutii, noi medicamente.
OMS a facut un apel catre guvernele tarilor lumii sa sustina cercetarea in domeniul rezistentei la antibiotice si al descoperirii unor noi grupe de medicamente eficiente.