x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Aviara nu va iesi curand din Romania

Aviara nu va iesi curand din Romania

de Magda Marincovici    |    21 Feb 2006   •   00:00
Aviara nu va iesi curand din Romania
AMENINTARE
Bazinul Marii Negre este aproape in intregime afectat de virusul gripei aviare, avertizeaza expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
O echipa de specialisti de la OMS, condusa de dr. Rodier Guenel, consilier special pe probleme de gripa aviara al directorului general al OMS, a facut o evaluare, pentru a doua oara, in focarele de gripa aviara din tara noastra. Expertii OMS atrag atentia ca epidemia de gripa aviara s-a extins: din Turcia - unde au aparut cazuri la om - in Ucraina si in Germania la pasari salbatice.

Expertii OMS sositi in tara noastra sunt interesati de dezvoltarea unui proiect de cercetare in Delta Dunarii, unde exista numeroase specii de pasari migratoare. Proiectul are ca obiectiv identificarea acelor pasari care sunt purtatoare ale virusului aviar.

Apa si sapun


La ora actuala, OMS este ingrijorata de extinderea virusului aviar. Potrivit profesorului doctor Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", nimeni nu este pregatit sa faca fata pericolului unei pandemii de gripa. "Virusul gripei aviare nu a iesit din Romania si nu va iesi curand. In scurt timp, toata Europa se va confrunta cu acest virus, ca de altfel si SUA. Ne aflam in stare de prepandemie", a subliniat prof. dr. Adrian Streinu Cercel.

Principalele arme de lupta contra pericolului aviar sunt apa si sapunul, si nu medicamentul numit tamiflu (oseltamivir). Prof. Streinu Cercel atrage atentia ca, mai ales la sate, unde sunt inregistrate de regula focare de gripa aviara, sunt probleme cu igiena personala, cu calitatea apei. Astfel, daca un om are nevoie de minimum patru litri de apa zilnic - doi pentru baut si doi pentru igiena personala stricta - , in multe familii cu multi membri, cu o galeata de apa sunt rezolvate toate aceste probleme. Prof. dr Streinu Cercel insista asupra catorva reguli simple: spalatul cu apa si sapun cat mai des, iar pasarile sa nu fie lasate slobode pe ulite. De asemenea, pericolul gripei aviare devine si mai mare din cauza posibilelor inundatii si a revenirii pasarilor migratoare, multe dintre ele purtatoare ale virusului H5N1.

×