x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Bai cu mustar pentru articulatii

Bai cu mustar pentru articulatii

de Andrada Floria    |    17 Ian 2006   •   00:00
Bai cu mustar pentru articulatii
TERAPII COMPLEMENTARE
Mustarul, condiment care da aroma mancarurilor, este util in tratamentul unor afectiuni, datorita substantelor pe care le contine. Atat de la mustarul alb, cat si de la cel negru, se folosesc semintele, fie pisate, sub forma de cataplasma, fie intregi, administrate intern. "Dintre cele doua tipuri de mustar, cel negru este mai puternic si de aceea, in cazul cataplasmelor, este preferat mustarul alb, care nu este foarte iritant", precizeaza dr. Larisa Ionescu-Calinesti, medic specialist medicina interna, cu specializare in api-fitoterapie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie. Asadar, in aplicatii externe se utilizeaza compresele cu faina de mustar combinata cu apa. Aceste comprese sunt indicate pentru durerile articulare si din jurul ariculatiilor, in tendinite, dureri musculare. De asemenea, cataplasmele cu faina de mustar au efecte benefice in tratamentul virozelor respiratorii si al afectiunilor bronhopulmonare, mai ales in faza initiala a acestora. Dar medicul Larisa Ionescu-Calinesti ne atrage atentia ca "faina de mustar nu se aplica direct pe piele, deoarece poate provoca iritatii".

Comprese

Pentru comprese se strivesc semintele de mustar si se amesteca cu otet. Compozitia obtinuta se intinde pe o bucata de panza care se aplica pe piele. Se lasa maximum 15 minute, dupa care se spala pielea. "Acest tip de cataplasme nu se aplica pe pielea iritata, cu infectii cutanate sau cu plagi deschise", ne avertizeaza specialistul. La persoanele cu pielea alba si sensibila si la copii, acest tip de cataplasme nu vor fi tinute pe piele mai mult de 10 minute. Tot extern se pot folosi baile cu putina faina de mustar amestecata in apa calduta (37 de grade Celsius). "Este de preferat sa se faca bai partiale, pentru maini si picioare, deoarece ar putea provoca iritatii ale pielii in zonele mai sensibile", explica dr. Ionescu-Calinesti.

INTERN. Pe cale orala se administreaza semintele intregi de mustar alb pentru efectele de stimulare a secretiilor digestive si a activitatii intestinale. O lingurita cu seminte de mustar zilnic este foarte utila in constipatiile cronice. In medicina ayurvedica, mustarul se foloseste pentru proprietatile expectorante si de calmare a durerilor abdominale. "Semintele de mustar alb se adauga ca atare in mancare, fiind benefice pentru tratarea indigestiilor, a flatulentei provenite dintr-o insuficienta de secretii digestive. Se pot folosi calite in ulei de susan, impreuna cu ceapa, usturoi si legume", precizeaza dr. Larisa Ionescu-Calinesti.

×
Subiecte în articol: mustar