x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Balamuc în genunchi. Când artrozele au făcut harcea-parcea articulaţia este necesară proteza

Balamuc în genunchi. Când artrozele au făcut harcea-parcea articulaţia este necesară proteza

de Florin Condurateanu    |    15 Ian 2012   •   21:00
Balamuc în genunchi. Când artrozele au făcut harcea-parcea articulaţia este necesară proteza

Teribila grimasa se instapaneste pe fata unor oameni care se stramba de durere la fiecare pas de parca ar calca mereu pe cioburi fara sa aiba in­zes­trarile fachirilor. Intr-adevar, cand se instaleaza bolile artrozice se fac praf si pulbere articulatiile. Trecerea anilor si uzura ataca in artroze, in special cartilajul si acest veritabil amortizor numai distribuie fortele, ba mai mult, cand cartilajul a fost mancat se ajunge la groaznica frecare os pe os. Solutia ultima, cand artrozele au facut harcea-parcea articulatia, este montarea unei proteze in sold, in genunci chiar si in glezna. Pentru ca mai atacate sunt articulatiile picioarelor, fiindca toata viata ne folosim intesniv picoarele sa mergem, sa stam pe loc, sa ne restabilim echilibrul sau si mai rau sa ne bagam picioarele cand vrem sa facem fusereala dintr-o treaba.

Artroza care consta in stricarea articulatiei genunchiului se numeste gonartroza. Explica medicul primar doctor Rodica Marinescu, sefa a Sectiei ortopedie a Spitalului Colentina. Artrozele la genunchi sunt de mai multe feluri. Artrozele sunt primitive cand cauzele sunt neidentificate, dar e vorba de o degenerare a structurii articulatiei, primul suferind fiind cartilajul. Cei care sufera de artroze primitive sunt varstnicii, grasii si cei care au in familie bolnavi de artroza. Artrozele secundare au o alta cauza decat trecerea anilor. Ajung repede la artroze in genunchi cei care au fost candva operati de o fractura si mersul a fost reluat prea repede, fara o recuperare temeinica, astfel ca, dupa operatie, au aparut iregularitati in articulatie. Studiile au aratat ca fac mai repede artroza la genunchi cei care au fost operati cu hei-rup-ul de menisc.

A fost o vreme in care meniscul se scotea una-doua, pompieristic. Exista chiar o competitie intre chirurgi, care indeparteaza meniscul in mai putine minute. S-a dovedit insa a fi o eroare, fiindca fara menisc artroza se instala mai devreme. Asa ca avantul pe care l-a luat artroscopia, adica operatia cu camera video si endoscop miniinvaziv, a dat posibilitatea ca meniscul sa fie si carpit sau indepartat doar o bucatica.

Artroza la genunchi apare ca efect secundar si in bolile reumatologice. Artritele reumatoide secundare duc si la artroza si prima care sufera fiind membrana sinoviala. Ea este membrana care captuseste in interior arti­culatia si care secreta lichidul sinovial pe post de lubrifiant. Artroze in ge­nunchi ca efect secundar apar si in guta, ca urmare a depunerilor de urati ca mici cristale ce distrug articulatia. In cazul gutei se limiteaza mancarea de vanat, de carne tanara, mezeluri etc. In faza tarzie se curata articulatia cu artroscopul. Artroze secundare apar si ca urmare a instabilitatii li­gamentelor genunchiului la cei cu en­torse grave sau la cei care au pi­cioa­rele dezaxate, adica au picioarele in X sau in paranteza.

×
Subiecte în articol: artroza articulatia genunchiului