x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Bebelus la punga

Bebelus la punga

de Paula Anastasia Tudor    |    03 Sep 2005   •   00:00
Bebelus la punga

IN MEMORIA LUI VLADUT
Asta e ce lipsea din peisajul nostru mioritic: bebelusi vii in pungi de plastic!
IN MEMORIA LUI VLADUT
Asta e ce lipsea din peisajul nostru mioritic: bebelusi vii in pungi de plastic!

Cand vezi asemenea mostre de comportament uman nu te mai cuprinde mirarea ci direct furia si deznadejdea.

Deznadejdea ca multi oameni nu pot fi tratati cu indiferenta si furia ca poti sa ajungi si tu sau copilul tau pe mainile lor si nu poti face nimic ca sa impiedici lucrul asta. Am sa va reimprospatez memoria cu intamplarea la care fac referire. Luni, ziua-n amiaza mare, un copil care se juca in marginea unui cartier fagarasean a auzit un planset.

S-a dus dupa zgomot si a gasit... o punga stransa la gura care "se misca si plangea". S-a anuntat salvarea, care a venit relativ repede insa cu un medic care se misca la fel de greu precum se exprima. Pana sa vina "salvarea" insa, oamenii s-au adunat langa punga plangatoare. Si nu erau putini deloc! Insa, singura lor preocupare era sa se mire si sa se vaite... a... si sa se intrebe ce sex o avea copilul. Desi blocurile erau la o aruncatura de bat, unul nu s-a gandit sa aduca o carpa, sa scoata copilul din punga. Au incercat sa o desfaca - de departe - si sa o ridice cu un bat "ca sa aiba aer copilul, saracul...", metoda care a fost preluata si de medicul care a venit sa il "salveze". Acesta l-a preluat din "grija"poporului care se tot lamenta si l-a dus in break-ul cu pompoasa denumire de salvare, unde l-a depozitat tot in punga. Spre multumirea de sine a medicului, copilul traieste dar nu si din meritul acestuia, desi el e convins ca a lucrat "ca la carte".

Nu ma mai gandesc la mama care si-a lasat pruncul nou-nascut infasurat in pungi - probabil cu intentia ca acesta sa moara "in mod natural", in pielea careia nu vreau sa ma pun nici doua secunde, pentru ca ori este o criminala cu sange rece ori este bolnava psihic.

Ma gandesc insa la toti ceilalti care au asistat doar cu gura la aceasta intamplare in timp ce micutul putea sa moara in orice moment. La cei care acum au ce povesti pana la adanci batraneti, foarte multumiti ca au "salvat viata" unui copilas, ca s-au interesat de el si ca i-a impresionat teribil acel micut, ca uite ce femei nenorocite exista de sunt capabile sa faca astfel de fapte!

Si ma gandesc ingrozita la acel medic... in ultimul timp am tot auzit de cazuri in care oamenii, copiii, mor din cauza a cate unui astfel de medic! Nu inteleg cum de "urmasii lui Hypocrate" care au respect fata de viata si fata de oameni ii tolereaza pe acesti asa-zisi colegi! Pentru ca nu numai ca nu fac cinste breslei, ci arunca un morman de gunoi pe ea. Mie mi-e rusine, cand vorbesc despre astfel de cazuri, ca pe cei implicati sa-i numesc "medici". Pentru ca nu merita acesta titulatura si pentru ca cred cu disperare ca mai exista inca medici adevarati si nu numai papusi umblatoare in halate albe care te ajuta sa mori mai repede. M-a apucat, pe langa furie si deznadejde, si greata. Mi se face rau fizic atunci cand vad atata nepasare. Inseamna ca nu avem nici o sansa ca natie. Daca nu facem nimic atunci cand putem... ce rost mai au toate apelurile disperate la umanitate si intelegere, la compasiune fata de semenul tau care are nevoie de ajutor?

Ce rost are sa ne vaitam de legi si de autoritati ca nu se gandesc la oameni cand noi insine nu suntem capabili sa ne gandim decat la propriul nostru "bine"?

Mi-a povestit o prietena care s-a mutat de ceva timp in Canada ca acolo copiii sunt tratati "regeste". Ca pentru scoala nu trebuie sa ii cumperi nimic copilului, decat o pereche de incaltari de sport, ca nu este lasat sa plece de la scoala pana cand un parinte - care este trecut pe lista - vine sa-l ia. Ca pana atunci un cadru didactic sta cu el chiar si ore... Ca, daca se aude dintr-un apartament un planset de copil, imediat politia si protectia copilului sunt la usa. Ca un copil - si daca este mort - este tratat de medici la fel ca unul viu...Astea-s legile... Dar legile au pornit de la o necesitate, de la dorinta multimii. Daca noi, multimea din Romania, nu putem face nimic pentru un bebelus care se chinuie sa respire printr-o punga, cine sa faca legile care sa ne protejeze copiii si mai ales "de ce"?
×
Subiecte în articol: pagina de suflete punga