x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Berea NU este o cauză a obezităţii (studiu)

Berea NU este o cauză a obezităţii (studiu)

04 Mai 2014   •   14:07
 Berea NU este o cauză a obezităţii (studiu)

Berea nu ar fi o cauză a obezităţii, iar un consum moderat nu contribuie la creşterea greutăţii corporale, arată un studiu publicat de Institutul Ştiinţific pentru Sănătate Publică - Louis Pasteur, din Belgia.

Studiul, care a avut la bază obiceiurile a 10.000 de băutori de bere belgieni, arată, că 'un consum moderat de bere nu contribuie la instalarea obezităţii', în timp ce, între factorii de risc în creşterea masei corporale sunt enumeraţi 'pâinea albă, un regim bogat în grăsimi, consumul de produse lactate în cantităţi mari, consumul de snacks-uri şi băuturi bogate în zahăr şi chiar nivelul scăzut al educaţiei'.

Potrivit specialiştilor, un consum moderat de bere înseamnă o cantitate de 660 ml./ zi pentru bărbaţi şi 330 ml./zi pentru femei, cu o concentraţie alcoolică de maxim 5%. 

'Obezitatea trebuie tratată cu seriozitate pentru că este asociată cu multe alte probleme de sănătate, inclusiv cu diabetul de tip II, bolile cardiovasculare, osteoartrita sau steatohepatita. Se ştie chiar că obezitatea poate reduce speranţa de viaţă cu aproximativ 10 ani, în medie. Nerespectarea unui stil de viaţă sănătos şi a unei diete echilibrate poate fi un factor determinant în instalarea obezităţii, de aceea se recomandă consumul de alimente şi băuturi bogate în vitamine şi minerale. Aşa cum a demonstrat şi studiul belgian, datorită aportului său de carbohidraţi, proteine şi vitamine, berea este unul dintre alimentele care poate avea efecte benefice atunci când este parte a unei diete echilibrate', avertizează Corina Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, citată de Agerpres.

Cu un conţinut caloric mult mai mic decât al altor băuturi alcoolice, berea este totodată o băutură bogată în fibre, minerale, antioxidanţi şi vitamine. Cu sau fără alcool, aceasta conţine mult mai puţine calorii pentru 100 de ml. (doar 43 kcal. în varianta cu alcool şi 17 kcal. în varianta fără alcool), decât băuturi precum laptele, sucul de portocale sau de mere. În plus, 350 de ml. de bere conţin 13 g de carbohidraţi, 1.5 g de proteine şi 0 g de grăsimi, putând face parte, în cantităţi moderate, dintr-o dietă alimentară sănătoasă.

Piaţa berii din România scăzuse cu 10,3%, în 2013, până la 16,3 milioane de hectolitri, faţă de 18,2 milioane de hectolitri, în 2012. În 2013, consumul de bere a fost de aproximativ 81 de litri pe locuitor. 

×
Subiecte în articol: consum bere bere obezitate