x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Bolile pulmonare ucid unul din zece europeni

Bolile pulmonare ucid unul din zece europeni

de Magda Marincovici    |    10 Sep 2013   •   19:11
Bolile pulmonare ucid unul din zece europeni
Cele mai severe sunt: pneumonia, broho-pneumopatiiile cronice obstructive, cancerele pulmonare şi tuberculoza
Societatea Europeană de Pneumologie (SEP) avertizează într-un raport privitor la mortalitatea provocată de bolile pulmonare că aceasta ucid un european din zece şi că tabagismul reprezintă prima cauză de deces. Pentru experţii SEP, este foarte clar că noile generaţii de fumători vor contribui la mărirea brutală a ratei de deces în următoarele două decenii.  Decesele provocate de bronho-pneumopatiile cronice obstructive (BPOC) şi cancerele pulmonare vor fi majoritare. Acest semnal de alarmă deosebit de dur reiese dintr-un raport numit “European Lung White Book”, o carte albă care se bazează pe date oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de Centrul European de Prevenţia şi Controlul Bolilor. Potrivit acestui raport, principalele boli cu potenţial letal ridicat sunt patru: pneumonia, bronho-pneumopatiiile cronice obstructive, cancerele pulmonare şi tuberculoza. Pneumologii au făcut şi un clasament al ţărilor în funcţie de rata de deces legată de bolilor pulmonare. Belgia, Danemarca, Ungaria, Irlanda şi Marea Britanie înregistrează rate de deces mari: 112 deces la 100.000 de locuitori. În acest top, Finlanda şi Suedia se plasează cu cele mai scăzute rate de deces: mai puţin de 56 la 100.000 de locuitori.

Autorii European Lung White Book subliniază că tabagismul constituie “riscul sanitar cel mai important în Europa”. Totuşi, ţigara nu este singura vinovată de aceste decese provocate de bolile pulmonare. Poluarea mediului – urbană, industrială etc., poluarea ambientală au partea lor de contribuţie la această statistică neagră.

Profesorul Francesco Blasi, preşedintele Societăţii Europene de Pneumologie, insistă asupra necesităţii unor politici de prevenţie a bolilor pulmonare mai eficiente. “Prevenţia şi tratamentul bolilor pulmonare trebuie completate şi îmbunătăţite dacă se vrea reducerea impactului acestor maladii asupra speranţei şi calităţii vieţii, concluzionează autorii raportului.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), tabagismul este pe cale să devină principala cauză de morbiditate şi mortalitate în lume. Se apreciază că în prezent există aproximativ 1,1 miliarde de fumători în întreaga lume.

Societatea Română de Pneumologie şi Centrul Naţional pentru Renunţarea la Fumat din cadrul Institutului Naţional de Pneumologie “Prof. dr. Marius Nasta”, estimează că fumatul constituie cauza a 90% dintre decesele prin cancer pulmonar, a 75% dintre decesele cauzate de bronşită şi emfizem. Riscul de cancer la fumătorii activi, dovediţi biochimic, a fost de 7,8 ori mai mare faţă de nefumători şi este la fel de mare la bărbaţi şi la femei. Cancerul pulmonar este cel mai frecvent neoplasm provocat de fumat, constituind prima cauză de mortalitate prin cancer în lume (17% dintre neoplasme la barbaţi şi 12% la femei).

×
Subiecte în articol: boli pulmonare