x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Bolnavii din spitale riscă înfometarea. Banii alocați pentru mesele zilnice sunt insuficienți

Bolnavii din spitale riscă înfometarea. Banii alocați pentru mesele zilnice sunt insuficienți

28 Oct 2022   •   12:37
Bolnavii din spitale riscă înfometarea. Banii alocați pentru mesele zilnice sunt insuficienți
Sursa foto: antena3CNN

Hrana bolnavilor internați în spitale este mai puțină și mai săracă în elemente nutritive, ca urmare a scumpirilor la alimente. În prezent, suma alocată pentru cele trei mese zilnice este de numai 22 de lei.

În aceste condiții, tot mai mulți pacienți se bazează pe mâncarea primită de la membrii familiei. 

La spitalul Alexandru Obregia din Capitală sunt asigurate mesele zilnice pentru circa 800 de bolnavi. Însă reprezentanții unității medicale au trebuit să reia licitațiile din cauza creșterii prețurilor, scrie antena3CNN

"Nu toți furnizorii reușeau să-şi păstreze preţurile pe o perioada îndelungată. Sunt facturi la gaze care ajung la 400.000 de lei sau facturi la energie care ajung la 600.000 de lei", spune Mihail Buţurcă, director finaciar al spitalului.

Deși suma alocată pentru norma de hrană din unitățile sanitare a crescut la 22 de lei de la 1 iulie 2022, față de 11 lei anterior, banii acoperă din ce în ce mai greu mesele zilnice pentru bolnavi. 

Spitalele care dispun de bucătărie proprie se află totuși într-o situație mai bună decât cele care apelează la servicii de catering. 

În aceste condiții, Ministerul Sănătății a promis introducerea unui mecanism de compensare pentru a crește bugetele spitalelor. 

Dar personalul din unitățile medicale este speriat și de facturile la utilități din această iarnă, în condițiile în care se așteaptă să fie de circa trei ori mai mari față de anul precedent. 

×
Subiecte în articol: spitale hrana