O alimentaţie sănătoasă şi echilibrată reduce riscul de evoluţie a bronşitei cronice, numită şi bronhopneumonie cronică obstructivă (BPOC), boală respiratorie, în general, provocată de tabagism. Totuşi, o treime dintre bolnavii de BPOC nu au fumat. În studiul publicat în British Medical Journal, cercetătorii francezi şi americani susţin că o alimentaţie sănătoasă, cu multe cereale integrale, nuci, peşte gras, bogat în omega-3 (somon, sardine, macrou etc.), dar săracă în carne roşie şi băuturi industriale cu zahăr, reprezintă unul dintre tratamentele preventive ale BPOC.
A gândi pozitiv
Emoţiile pozitive trăite zilnic pot contribui la protejarea sănătăţii, potrivit unui studiu efectuat la Universitatea din California. Autorii studiului au interogat 200 de tineri privitor la sentimentele trăite zilnic (entuziasm, satisfacţie etc.). Rezultatul: cu cât mai multe emoţii pozitive cu atât mai puţine boli. Adică, voluntarii care au emoţii pozitive prezintă nivele mai scăzute de citokine pro-inflamatorii, marqueri ai inflamaţiei, asociaţi cu numeroase boli (diabet tip 2, maladia Alzheimer, artroză, depresie etc.).
Metrou
637 de specii de bacterii, dintre care unele patogene, trăiesc în metrou, susţin specialiştii de la Universitatea Weill Cornell din New York. Mai precis, 57% dintre organisme sunt non-patogene şi 31% sunt asociate cu risc minor de boli, expuse fiind persoanele cu sistem imun slăbit. Au fost descoperiţi germeni care sunt la originea ciumei bubonice, antraxului, meningitei, tulburărilor de stomac şi a unor infecţii rezistente la antibiotice. Potrivit autorilor acestui studiu, nu trebuie evitat metroul sau folosite mănuşile, deoarece bacteriile patogene nu sunt prezente în cantităţi care să afecteze sănătatea tuturor călătorilor.