x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Bucuria de a fi batran

Bucuria de a fi batran

07 Feb 2005   •   00:00

SANATATEA BUNICULUI

MAGDA MARINCOVICI

Doar 6% din populatia globului are varsta peste 65 de ani. Idealul acestor pamanteni este de a trai intr-o forma buna de sanatate. Reteta nu-i tocmai usoara, dar nu-i imposibila. Ea presupune respectarea a doua principii: stil de viata echilibrat cu accent pe activitate fizica si psihica si controale medicale periodice.

Cele doua principii au fost formulate dupa studii indelungate, ce au pornit de la observatia ca persoanele peste 65 de ani simt batranetea ca pe o povara.

Dar cercetarile demonstreaza ca, respectand cele doua principii, niciodata nu veti fi victimele temerii de a imbatrani. Mai mult, veti simti ca bucuria de a imbatrani nu vine singura.

Farmecul batranetii

Mai intai trebuie sa acceptati ca batranetea este o etapa din viata noastra, care are farmecul, dar si privatiunile ei. Stiti foarte bine ca atunci cand erati activi din punct de vedere profesional va lasati foarte usor ispititi de iesirile cu prietenii la o cafea, la un pahar de vorba, la un gratar decat sa mergeti la o sala de fitness sau la o plimbare in parc. Acum, cand sunteti pensionar, aveti timp berechet si obligatii tot mai putine. Iata ca, in fine, a venit timpul sa va tineti de promisiunile pe care vi le-ati facut, dar nu le-ati respectat: de a va ordona viata. Incepeti cu sportul. Specialistii spun ca mersul pe jos este sportul ideal al persoanelor in varsta. Nu va costa nimic si, pe deasupra, beneficiile sunt imense. O ora de mers pe jos zilnic, in ritm moderat, va face sa aveti sanatatea la degetul cel mic, sa fiti mai optimisti si mai sociabili.

E momentul sa puneti punct fumatului. Daca nu reusiti singuri, apelati la ajutorul specialistilor.

Medicul, prietenul tau

Dupa 65 de ani, medicul trebuie sa va fie prietenul cel mai apropiat. Pentru a indeparta pericolul bolilor cardiovasculare, al bolilor cronice, ce adesea sunt sinonime cu finalul tragic, sunt necesare o serie de analize medicale pe care le veti face potrivit recomandarilor prietenului dumneavoastra cel mai sincer, medicul. Astfel vor fi depistate in faze incipiente unele boli severe.

TensiuneA arterialA, colesterolul. Verificarea tensiunii arteriale, anual, daca in general este normala, si ori de cate ori va recomanda medicul, in cazul in care sunteti hipertensiv. Verificarea nivelului colesterolului, anual. Daca sunt depasite limitele normale, atunci veti face aceasta analiza mai des.

SANII SI PROSTATA. Examinarea fizica a sanilor prin autoexaminare. Mamografia se va efectua la recomandarea medicului, mai ales in contextul unor antecedente familiale. Examinarea prostatei, in fiecare an. In cazurile de inflamare a acesteia, respectati strict indicatiile medicului.
×