x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cainii, terapeuti necuvantatori

Cainii, terapeuti necuvantatori

14 Feb 2005   •   00:00

TERAPII ALTERNATIVE
Cretu, Codrut, Lizuca, Marta, Negruta, Nica, Romi, Tibi, Tina nu sunt numele unor copii, ci ale unor catei folositi in scop terapeutic. Practica medicala cu ajutorul patrupedelor care corespund unor criterii specifice se numeste zooterapie.
LIANA HAINAROSIE

In Romania, zooterapia este aplicata in premiera prin Programul "Caini pentru oameni", initiat de Fundatia "Vier Pfoten". Scopul este de a oferi asistenta copiilor cu probleme emotionale sau psihice, persoanelor cu dizabilitati fizice sau varstnicilor aflati in institutii sau in tratament la domiciliu. "Terapeutii cu patru labute ofera ceea ce medicina nu poate oferi fara sa foloseasca medicamente. Este demonstrat clinic ca pacientilor care ating sau care vorbesc cu un animal le scade presiunea arteriala, iar stresul si depresiile, daca nu dispar, cel putin se reduc drastic", a declarat coordonatorul programului, Florian Irimiea. Cainii folositi pentru zooterapie de Fundatia "Vier Pfoten" sunt caini comunitari. Acestia, dupa ce au fost testati si educati, se pot dovedi parteneri de viata, dar si un incontestabil ajutor, capabil sa compenseze lipsa de afectiune de care sufera unii dintre noi. Primul program de aplicare a zooterapiei in Romania a fost semnat de Fundatia "Vier Pfoten" cu Directia Generala de Asistenta Sociala a Sectorului 1. La recomandarea directiei, in ultimele trei saptamani, 12 copii cu probleme emotionale si de integrare sociala de la Complexul de Servicii Sociale "Sfantul Stefan" s-au intalnit cu prietenii terapeuti de doua ori pe saptamana, alaturi de psihologi si insotitorii cainilor.

Rezultate rapide

Dupa numai trei saptamani, rezultatele au fost vizibile. Intre micuti si cei mai buni prieteni ai omului s-a realizat o legatura afectiva, cainii fiind printre putinii vizitatori ai acestor copii. Primele efecte benefice ale zooterapiei au fost ca acei copii care erau insingurati, inhibati si care refuzau sa se imprieteneasca cu ceilalti au inceput sa vorbeasca despre caini si despre sentimentele lor fata de aceste animale. De asemenea, "se poate lucra si cu acei copii cu un nivel de anxietate ridicat sau cu cei cu o usoara dispozitie depresiva, cei care sunt descurajati, pesimisti, fara speranta", declara Adina Nicu, psihologul care a evaluat progresele copiilor. Proiectul urmeaza sa se extinda pentru a ajuta o categorie cat mai mare de oameni cu probleme, sustin coordonatorii.

DEPENDENTA. Zooterapia este o practica medicala recomandata si persoanelor inscrise in programe de dezintoxicare, ca parte integrala a unui proces de reabilitare. In SUA si Anglia, terapia cu ajutorul animalelor este inclusa in tratamentul fizic sau psihic al pacientilor.

SALVATORI. Un alt obiectiv al proiectului este de a instrui caini in actiuni de cautare si salvare. Datorita mirosului foarte dezvoltat, curajului si agilitatii, ei pot salva supravietuitorii din ruine, teren accidentat, medii toxice sau incendii, si ajuta salvamari sau salvamontisti.
×