x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cancer în formă rară

Cancer în formă rară

de Carmen Preotesoiu    |    22 Aug 2008   •   00:00
 Cancer în formă rară

PERMANENt ● Boala sa trebuie tratată pe tot parcursul vieţii
Andrei are 19 ani. Boala i-a îngrămădit speranţele în puterea şi harul medicilor. De mai bine de un an băiatul premiant şi extrem de talentat în arta design-ului se luptă cu cancerul prin operaţii şi cure cu citostatice. Medicii nemţi i-au dat speranţa unei vieţi sănătoase. În lipsa banilor însă, nimic nu este posibil.



PERMANENt ● Boala sa trebuie tratată pe tot parcursul vieţii
Andrei are 19 ani. Boala i-a îngrămădit speranţele în puterea şi harul medicilor. De mai bine de un an băiatul premiant şi extrem de talentat în arta design-ului se luptă cu cancerul prin operaţii şi cure cu citostatice. Medicii nemţi i-au dat speranţa unei vieţi sănătoase. În lipsa banilor însă, nimic nu este posibil.

Dejnădejdea nu l-a cuprins niciodată. Deşi, din cauza bolii, nu a mai putut să-şi dea bacalaureatul şi nici să urmeze cursurile unei facultăţi în care să poată studia designul, nu a mai plecat cu prietenii în vacanţă, nu şi-a mai făcut planuri de viitor. Cum ar putea cînd cancerul mîrşav şi atît de agresiv i s-a strecurat în coaste asemenea unui ghimpe de care parcă nu mai poţi scăpa nicicînd? O gîlmă  apărută pe spate, inofensivă la prima vedere, a scos la iveală, în urma radiografiilor efectuate la spitalul Panduri din Bucureşti, o tumoare ce trebuia de urgenţă înlăturată. Mama şi-a privit cu teamă copilul de 19 ani şi poate, pentru prima dată, sentimentul neputinţei i-a împietrit chipul. Încotro să o ia pentru a-şi salva băiatul "premiant şi cuminte ca o fată"? Premiile aşezate pe rafturile bibliotecii obţinute de Andrei în urma participării sale la diferite concursuri de design, remarcat fiind şi de cunoscuta Doina Levintza, sînt mărturia talentului său. Băiatul are acum altă grijă. Trebuie să se facă bine.

DILEMĂ. Părinţii săi au luat drumul spitalelor în căutarea doctorului care să le salveze copilul. Dumnezeu le-a scos în cale pe profesorul Beuran de la Spitalul de Urgenţă Floreasca. "Un medic şi un om deosebit", îl laudă mătuşa băiatului pe cel care a extras din trupul copilului o tumoare de 3 kg şi de 15 cm lungime. Rezultatul biopsiei, tumora mezotelion malignă, nu a fost concludent pentru medici. Au urmat alte verificări la Spitalul Matei Balş din care a reieşit însă, un alt diagnostic – tumora Ewing. "Importanta corectitudinii speciei tumorale este majoră în aplicarea tratamentului oncologic ce trebuie efectuat pentru a distruge posibilele celule rămase", spune mătuşa băiatului, Mirela Enea. Au reuşit după mult zbucium să trimită mostre din tumoră (lamele) în SUA, la Harper University Hospital din Detriot. Diagnosticul, şi de data aceasta diferit, a făcut ca disperarea şi groaza să se împletească cu teama şi neîncrederea. Diagnosicul dat, Sarcom sinovial nediferenţiat, este un tip extrem de rar de tumoare malignă, foarte agresivă, care pune stăpînire repede şi pe celelalte organe.  

COMPLICAŢII. Dilema în care se aflau era mare. "Care diagnostic este cel bun?", se întrebau, chinuindu-şi minţile presate de trecerea timpului. După ce au făcut împrumut la bancă, după ce şi-au strîns fiecare leuţ economisit, Andrei a ajuns în Budapesta unde, în urma unei analize (PET), medicii au constatat că şi muşchii fuseseră invadaţi de celule canceroase. Era luna iunie. Andrei trăia o vară de coşmar. Într-un final, după ce au cîntărit fiecare situaţia, fiecare diagnostic, cu toţii au hotărît să facă tratament pentru verdictul dat din străinătate la Spitalul Fundeni. După şase şedinţe de citostatice, starea lui Andrei nu era cu nimic mai bună, tumoarea dezvoltîndu-se din nou. Cînd colegii săi susţineau examenul de bacalaureat, Andrei avea să treacă din nou printr-o intervenţie chirurgicală. Profesorul Beuran de la Spitalul Floreasca a descoperit atunci, pe masa de operaţie, că singura şansă de salvare a băiatului este administrarea unui tratament corespunzător în străinătate. Muşchii băiatului fuseseră afectaţi de cancer, iar medicii români nu mai aveau asupra bolii  nici o putere.

RAR ÎNTÎLNIT. "Am trimis întreaga documentaţie la o clinică din Germania. Doctorii ne-au spus că există şanse ca boala să fie învinsă, însă tratamentul ar costa peste 140.000 de euro", povesteşte mătuşa copilului. De mai bine de trei săptămîni, Andrei se află în Germania. Urmează ambulatoriu un tratament, care conform spuselor rudelor sale "merge foarte bine. Totul este însă foarte scump. În fiecare zi băiatul trebuie să străbată peste 100 de km pentru a ajunge la clinică. Dacă ar fi fost internat, costurile ar fi fost imense şi nu ne-am fi permis", explică mătuşa băiatului. "Tumoarea este foarte rară, iar din spusele medicilor nemţi am aflat că această boală trebuie în permanenţă controlată. Trebuie să-l ajutăm!" Oamenii au făcut miracole, acolo unde Dumnezeu a îngăduit. Prin puterea bunătăţii şi a dărniciei putem transforma o condamnare la moarte într-o răbufnire a fericirii.

Donaţii

Pentru a-l ajuta pe Andrei, părinţii săi au făcut credit, şi-au ipotecat locuinţa, dar mai mult de 40.000 de euro nu au putut strînge. Fiecare zi de tratament costă.
Pentru cei care îl pot ajuta pe Andrei, pe numele mamei sale, Ivan Mihaela Anca, la BRD, sucursala Ostroveni, Rîmnicu-Vîlcea, s-au deschis următoarele conturi:  
  • în lei: RO97BRDE390SV07591393900
  • în euro: RO52BRDE390SV16604563900
  • în dolari: RO07BRDE390SV16899373900

×
Subiecte în articol: pagina de suflete andrei