Dacă aceste descoperiri preliminare vor prinde contur, oamenii de știință ar fi mai aproape de a descoperi și înțelege ce cauzează cancerul de sân în cel puțin 90% din cazuri (BLV - bovine leukemia virus).
Conform unei cercetări desfășurate la Universitatea California Berkeley, cea mai frecventă cauză a cancerului în cazul vacilor, BLV sau bovine leukemia virus, are legătură, se pare, cu dezvoltarea cancerului mamar uman. Totuși, înainte de a afla concluziile definitive ale savanților nu trebuie să renunțați definitiv la lactate.
Dacă aveți cancer de sân, există posibilitatea să fi fost expusă la BLV
Studiul, publicat în revista PLoS One, a analizat mostre de țesut de la 239 de persoane, afectate de cancer de sân și sănătoase. ADN-ul din celulele bovinelor bolnave, contaminate cu BLV, a fost descoperit în 59% din mostrele de țesut donate de persoanele care sufereau de cancer și în 29% din cele recoltate de la femeile sănătoase. Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia preliminară că virusul BLV este în strânsă legătură cu această afecțiune.
Expunerea la BLV nu înseamnă în mod automat cancer de sân.
Gândiți-vă, de exemplu, la asocierea dintre cancer pulmonar și brichete. Există o legătură între cele două (țigările cauzează cancer, țigările se aprind cu ajutorul unei brichete), dar asta nu înseamnă că brichetele cauzează cancer pulmonar. Același lucru este valabil și în cazul „relației” dintre BLV și cancer mamar. Specialiștii susțin că trebuie să demonstreze că virusul schimbă țesutul mamar, pentru că momentan nu există dovezi.
Această idee, conform căreia cancerul de sân este cauzat de un virus, se distanțează de teoria pe care o susțin majoritatea medicilor, aceea că boala este determinată de stilul de viață și factori genetici. Ideea de a realiza această cercetare a pornit de la faptul că, în prezent, occidentalii consumă mai mult lapte de vacă decât în orice altă perioadă.
În cazul în care ipotezele se dovedesc adevărate și oamenii de știință vor explica legătura dintre BLV și cancerul de sân, femeile nu se vor mai confrunta cu această boală, pentru că vor putea fi luate măsuri de prevenție (de exemplu, să nu se mai consume lapte crud niciodată și să se dezvolte un vaccin).