x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Când este durerea în piept o urgență medicală

Când este durerea în piept o urgență medicală

17 Noi 2022   •   18:51
Când este durerea în piept o urgență medicală
Sursa foto: freepik

Durerea în piept poate fi cauzată de numeroși factori, unii inofensivi, alții, dimpotrivă, care pun viața în pericol, precum un atac de cord. Din acest motiv este important să știi când este durerea în piept o urgență medicală.

Chiar dacă ar putea să ți se pară inofensivă, niciodată nu trebuie să ignori durerea în piept. Cere întotdeauna ajutorul unui medic specialist, căci doar el poate să stabilească ce teste sunt necesare pentru a identifica ce determină această durere la nivelul pieptului. 

Ce determină durerea în piept - principalele cauze

Durerea în piept poate fi cauzată și de anumite afecțiuni, unele asociate cu probleme de sănătate ale inimii și altele, în schimb, provocate de afecțiuni ale plămânilor ori ale sistemului digestiv. 

Pericardita

Pericardita este descrisă ca fiind o inflamație și iritare a pericardului, acea membrană care învelește inima și poate fi provocată de mai mulți factori, precum virusuri, bacterii, paraziți, fungi, boli autoimune sau neoplazice, traumatisme la nivelul toracelui sau al inimii. 

De asemenea, pericardita poate fi declanșată de un infarct miocardic acut, după o intervenție chirurgicală toracică sau cardiovasculară ori de o boală cardiacă, renală sau hepatică. Această inflamație se poate manifesta ca o durere în piept ce se simte ca un infarct.

Prolapsul valvei mitrale

Prolapsul valvei mitrale (PMV) este descrisă ca fiind o afecțiune ce se manifestă prin deplasarea foițelor valvulare mitrale în atriul stâng în timpul sistolei.

Această afecțiune nu este însoțită de simptome, însă unii dintre pacienți resimt o durere toracică sau se pot confrunta cu dispnee, precum și palpitații, migrene ori anxietate.

Angina pectorală

Angina pectorală, în schimb, este acea durere în piept resimțită ca o presiune, ca un disconfort în piept, umeri, brațe, spate, abdomen superior ori maxilar. Poate fi însoțită, de asemenea, de dificultăți de respirație și de oboseală. Este cauzată de fluxul sanguin redus către mușchiul inimii, ceea ce se ”traduce” prin faptul că acesta nu primește o cantitate suficientă de oxigen.

Angina pectorală stabilă se ameliorează cu odihnă și medicamente. Persoanele care dezvoltă angina pectorală instabilă, însă, pot prezenta un risc crescut de atac de cord, fapt pentru care ajutorul unui specialist este necesar, căci doar el poate stabili care este tratamentul de care ai nevoie, potrivit Mayo Clinic (3).

Arsurile la stomac

Arsurile la stomac sau pirozis, așa cum sunt cunoscute în limbaj medical, sunt cauzate de diferite afecțiuni gastrice ori sunt rezultatul unui stil de viață haotic. Ele pot fi declanșate în urma unei mese copioase, când acidul gastric ajunge în esofag, tub care face legătura între gât și stomac, dar se pot manifesta și în cazul femeilor însărcinate ori în cazul pacienților care iau anumite tratamente ori suferă de boala de reflux gastrointestinal.

Boli de plămâni

Anumite afecțiuni ale plămânilor pot declanșa dureri în piept, mai ales atunci când respiri ori tușești. Acestea pot include și o infecție respiratorie, precum pneumonie ori pleurezie, o inflamație ce se manifestă la nivelul mucoasei plămânilor. Durerea în piept poate fi, de asemenea, cauzată de un embolism pulmonar, caz în care viața este pusă în pericol, căci un cheag de sânge migrează spre plămâni. Totodată, scurtarea respirației, bătăile neregulate ale inimii și tusea însoțită de picături de sânge sunt simptome pe care nu trebuie să le ignori.

Infarct

Atunci când ai o durere în piept trebuie întotdeauna să ceri ajutorul unui medic, căci poate fi cauzată și de un infarct. Așadar, dacă te confrunți cu durere în piept acută, dar și cu alte simptome, apelează la un specialist de urgență.

Durerea în piept - factori de risc în care poate fi periculoasă

Durerea în piept poate să reprezinte, fără doar și poate, o urgență medicală în numeroase situații și există anumite categorii de persoane care prezintă un risc crescut de a avea nevoie de ajutor specializat, precum:

  • Persoanele care au 40 de ani sau mai mult;

  • Sunt dependente de fumat;

  • Se confruntă cu diabet, obezitate sau hipertensiune;

  • Există un istoric în familie de boli de inimă.

Cum recunoști un infarct - simptomele care trebuie să determine să ceri ajutor specialist

Să recunoști simptomele unui infarct și să știi când să suni la Urgențe este deosebit de important, motiv pentru care îți prezentăm mai jos simptomele pe care n-ar trebui să le ignori:

  • Senzație de durere sau de strângere în piept;

  • Durere ascuțită în piept, care se răspândește la nivelul toracelui;

  • Slăbiciune, greață, dificultăți de respirație, transpirație;

  • Durere în piept resimțită în brațul stâng, umeri, abdomen superior, spate, gât;

  • Durere severă, cum n-ai mai resimțit vreodată;

  • Durere care evoluează progresiv în primele 10-15 minute.

Așadar, așa cum ai putut să descoperi în articolul de mai sus, durerea în piept poate să fie declanșată de numeroase afecțiuni, unele inofensive sau altele ce-ți pot pune viața în pericol. Chiar dacă poate nu e cazul tău, nu ezita să ceri ajutor specializat. Doar în acest fel vei ști ce a cauzat-o și care este tratamentul potrivit pentru tine. Ține minte: în cazul unui infarct, orice minut contează, așa că cere ajutor specializat. Poate face diferența între viață și moarte.

Surse:

  1. https://www.verywellhealth.com/chest-pain-emergency-1745275

  2. https://www.health.harvard.edu/pain/when-chest-pain-strikes-what-to-expect-at-the-emergency-room

  3. https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-chest-pain/basics/art-20056705

×