x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cand picioarele nu mai intra in pantofi

Cand picioarele nu mai intra in pantofi

25 Apr 2005   •   00:00

SANATATEA ADULTULUI
Mai multi cititori ai suplimentului ne-au solicitat sa scriem despre guta. Pentru aceasta ne-am adresat conf. dr. Denisa Predeteanu, doctor in stiinte medicale, seful Sectiei Reumatologie din cadrul Spitalul Clinic "Sf. Maria" din Bucuresti.

  • de MAGDA MARINCOVICI

  • Barbatii cu varste intre 40 si 45 de ani, de obicei obezi, pletorici, cu hipertensiune, diabet zaharat tip II sunt persoanele cele mai predispuse la guta. Aceasta boala este de tip reumatologic cu manifestari articulare, dar substratul ei este metabolic. Se asociaza frecvent cu hiperuricemie.

    Aparitia gutei este favorizata de alimentatia bogata in special in proteine din carnea de manzat, carnea de vanat, preparate gen pateu, pasta de peste, asociate cu bauturi alcoolice, mai ales bere si vin. Aceasta alimentatie creeaza o incarcatura mare de acid uric, care nu se poate elimina in totalitate prin rinichi. Nivelul ridicat de acid uric se resimte in zona articulatiilor, mai ales in cea a membrelor inferioare. Astfel, apar depuneri in membrana sioviala - cum spun specialistii - a articulatiei respective, dar pot sa apara si cristale libere in cavitatea articulara. In aceste conditii se produce un fenomen de artrita acuta si se inregistreaza criza acuta de guta.

    In acest moment se instaleaza dureri severe, pe cer senin - spre deosebire de cele reumatice care apar in perioade innourate - , de obicei noaptea, dupa o masa bogata, efort fizic intens, un traumatism sau chiar o interventie chirurgicala. Durerile se resimt in special la prima articulatie a degetului mare de la picior.

    De ce noaptea sunt mai severe durerile de guta? Pentru ca noaptea exista tendinta organismului catre acidoza, care favorizeaza cristalizarea acidului uric. Atunci articulatia respectiva se umfla, se tumefiaza, doare, nu suporta nici lenjeria patului, uneori se asociaza cu febra, cu aspect pseudoflegmonos. Acestea sunt simptomele specifice crizei de guta.

    Apare si dispare

    Guta evolueaza pe perioade lungi, cu acutizari si remisiuni. Aceasta aparitie si disparitie este pusa pe seama mecanismului propriu al organismelor care se opun cristalizarii in exces a acidului uric. Cand functioneaza mecanismul proinflamator, atunci avem criza de guta. Daca pacientul respecta indicatiile de regim alimentar, urmeaza tratamentul, crizele de guta pot sa nu se manifeste chiar 2-3 ani. Pacientul chiar uita ca mai are guta. Dar boala exista in forma latenta.

    Preventie

    Controlul valorii uratului in sange este o masura de preventie a gutei. Conf. dr. Denisa Predeteanu avertizeaza ca "este bine ca uratul din sange sa fie pastrat sub valoarea de 7,4 miligrame la suta. Orice valoare peste aceasta limita necesita tratament medicamentos si nemedicamentos.

    Ceaiurile, in special cele diuretice care antreneaza o diureza mai importanta si, o data cu aceasta, si eliminarea cristalelor de acid uric au chiar o indicatie in tratamentul nemedicamentos al gutei.

    Un rol important in preventie il are schimbarea stilului de viata. Preventia castiga mai mult daca pacientul da curs sfaturilor medicului decat daca respecta terapia aplicata in cazurile de guta.

    Guta cu manifestarile articulare nu este amenintatoare de viata. Totusi, cristalele de acid uric depuse la nivelul rinichiului pot provoca nefropatie, care evolueaza catre insuficienta renala, ceea ce reprezinta elementul de gravitate care-l face pe medic sa trateze boala din stadiile initiale. Aceasta inseamna ca trebuie identificate valorile depasite ale uratului si respectate informatiile necesare schimbarii stilului de viata.

    REGINA. Mult timp guta a fost numita "regina bolilor", deoarece are forme de manifestare extrem de bogate: tumefactii importante ale articulatiilor, roseata, depuneri cu tofi gutosi.

    REGII. Guta a mai fost botezata si boala regilor. Se stie ca regii si nobilimea din jur, mai ales cea din casele regale flamande, aveau pasiunea vanatorii. Evident ca ei mancau si mult vanat, stiut fiind ca acest aliment predispune la guta. Astfel, in celebrele galerii ale marilor muzee ale lumii sunt picturi care infatiseaza personaje istorice suferinde de guta.

    SINDROMUL MARILYN
    Initial, guta era considerata boala barbatilor. Iata insa ca azi si femeile au inceput sa faca guta. Motivul: si femeile, si barbatii au acelasi regim alimentar. In plus, trebuie sa precizam ca exista si medicamente care predispun la guta. Unul dintre ele este nefrixul, un diuretic foarte utilizat. Luat in exces, poate sa produca hiperuricemie si chiar guta. Apoi, mai sunt medicamentele tuberculostatice, aspirina in doze mici, care pot dezvolta guta. Pentru a-si pastra silueta, Marilyn Monroe folosea diuretice tip nefrix. Ea a facut hiperuricemie si chiar a suferit mult de guta. Asa a aparut in reumatologie "Sindromul Marilyn", care explica guta la femeie, provocata de unele diuretice. Conf. dr. Denisa Predeteanu atrage atentia femeilor care vor sa-si mentina greutatea sa nu apeleze la diuretice.

    SFATUL MEDICULUI
    La noi nu exista o evidenta epidemiologica privind incidenta cazurilor de guta. Insa cu siguranta este mult mai rara guta in forma ei articulara decat hiperuricemia. Astfel, hiperuricemia este intalnita la circa 12-17% din populatie, in timp ce guta afecteaza 1-1,5%. Nu inseamna ca ai guta daca ai hiperuricemie, dar trebuie sa stii ca esti predispus la aceasta afectiune.

    STIATI CA
  • Guta este o boala articulara, pacientul fiind ingrijit de reumatolog, nutritionist, ortoped.
  • Din cauza depunerilor foarte mari, numite tofi gutosi, uneori sunt necesare interventii chirurgicale ortopedice. Deformarea piciorului face mersul foarte dificil, modifica pozitia corpului. Cazurile de guta la copil si tanar sunt rare, dar evolueaza spre insuficienta renala si deces.
  • Conferentiar doctor Denisa Predeteanu precizeaza ca la Sectia de Reumatologie a Spitalului "Sfanta Maria" din Bucuresti exista posibilitatea diagnosticului precis, tratamentului, ingrijirii ulterioare si monitorizarii pacientului.
  • Pentru aceasta, apelati la telefonul 222.40.64.
  • ×
    Subiecte în articol: guta