x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce trebuie să știi despre apariția cârceilor la picioare

Ce trebuie să știi despre apariția cârceilor la picioare

de Redacția Jurnalul    |    12 Apr 2024   •   18:30
Ce trebuie să știi despre apariția cârceilor la picioare
Sursa foto: Hepta

Cârceii apar la picioare mai ales noaptea ducând la dureri și perturbarea somnului.

Deși poziția în  care dormi este unul dintre moive, nu este singurul.

Cârceii sunt contracții musculare involuntare ale mușchilor și apar la nivelul gambei, în talpă și pe pulpa piciorului, dar orice mușchi poate fi afectat. Un cârcel poate dura între câteva secunde și câteva minute, iar intensitatea durerii este de obicei severă. 

Aceste crampe musculare sunt atât de puternice, încât afectează mobilitatea pentru o perioadă de timp. După ce dispar, mușchiul poate rămâne dureros timp de câteva ore sau chiar zile. 

În 3 cazuri din 4 cazuri, cârceii apar pe timpul nopții, potrivit statisticilor publicate de Centrul Medocal Cleveland Clinic, din SUA. Până la 60% dintre adulți și 40% dintre copii și adolescenți se confruntă cu această problemă noaptea.

Vârsta

Persoanele vârstnice este mai probabil să aibă cârcei. La fiecare două luni, 33% dintre persoanele cu vârsta peste 60 de ani se confruntă cu cel puțin un cârcel pe timpul nopții.  

După 30 de ani, cantitatea de țesut muscular se reduce treptat, fenomen numit sarcopenie. Pierderea progresivă a masei musculare face ca mușchii să fie suprasolicitați mai ușor în timpul eforturilor fizice și susceptibilitatea la spasme musculare să crească. 

Poziția de somn

Orice poziție de somn care implică încordarea sau îndoirea excesivă a picioarelor tensionează mușchii.

Evită să dormi cu picioarele încrucișate sau pe spate, cu picioarele perfect întinse. Acestea trebuie îndoite ușor pentru a favoriza relaxarea musculară. Și poziția fetală, care implică strângerea picioarelor la piept, poate duce la încordarea mușchilor.

Oboseala musculară

Dacă ai fost activ fizic pe timpul zilei sau ai stat mult în picioare, mușchii pot fi obosiți și predispuși la contracții involuntare. Exercițiile intense și activitățile fizice prelungite pot să producă microleziuni (rupturi) ale fibrelor musculare. Aceste leziuni pot declanșa reacții inflamatorii care se manifestă prin durere (febră musculară), dar și prin spasme musculare.

În timpul exercițiilor fizice intense, mușchii generează o cantitate mare de metaboliți, cum ar fi acidul lactic. Acești metaboliți se acumulează și pot irita fibrele musculare.

Deshidratare

Apa face posibil transportul electroliților în corp cum sunt sodiul, potasiul, magneziul și calciul. Deshidratarea duce la pierderea unor cantități semnificative de electroliți prin transpirație și urină. 

Electroliții sunt esențiali pentru funcționarea optimă a mușchilor. Dezechilibrul lor poate duce la hiperexcitabilitate musculară și crește riscul de apariție a crampelor musculare dureroase. Pe timp de noapte, când corpul este în repaus, acest dezechilibru poate fi mai evident.

„Dacă transpiri excesiv sau ești deshidratat, asigură-te că bei mai multe lichide, preferabil cu niște electroliți”, recomandă Sara Austin, profesor asociat de neurologie la Dell Medical School, din cadrul University of Texas at Austin, într-un interviu pentru Fox News Digital. De asemenea, este membră a Academiei Americane de Neurologie.

Sindromul picioarelor neliniștite

Persoanele care suferă de sindromul picioarelor neliniștite enumeră crampele musculare printre simptomele afecțiunii. Se caracterizează printr-o nevoie imperioasă a celor afectați de a-și mișca picioarele din cauza unei senzații de disconfort. Aceste mișcări frecvente duc adesea la oboseală musculară, care crește riscul de apariție a cârceilor.

Nevoia necontrolată de a-ți mișca picioarele se instalează mai ales seara și noaptea.

„Dacă simți în mod constant că te trezești după ce ai dormit câteva ore și ai simptome la picioare – crampe, furnicături, arsuri, dureri – care se atenuează prin ridicarea din pat și mers, este posibil să ai sindromul picioarelor neliniștite”, spune profesorul Sara Austin. 

Există multe alte afecțiuni asociate cu apariția cârceilor la picioare, care  apar nu doar noaptea, ci și ziua. Hipotiroidismul, diabetul zaharat de tip 1 și 2, boala arterială periferică, neuropatia periferică, bolile hepatice, anemia, insuficiența renală acută, hipocalcemia, scleroza și boala Parkinson.

Ce faci când ai un cârcel

  • Masează ușor zona afectată pentru a relaxa mușchiul tensionat;
  • Aplică o compresă caldă pe zona dureroasă. Căldura stimulează circulația sângelui și poate ajuta la relaxarea mușchilor contractați;
  • Încearcă stretchingul. Din poziție orizontală, întinde piciorul afectat și trage vârfurile degetelor spre tibie;
  • Ridică-te din pat și plimbă-te prin cameră scuturând piciorul afectat sau mergi pe călcâie. 

Pentru a preveni cârceii la picioare pe timpul nopții, asigură-te că bei suficientă apă, eevită statul prelungit în picioare și pozițiile vicioase care produc contracturi musculare. Pentru a preveni oboseala musculară, dozează intensitatea exercițiilor fizice din timpul zilei.

Dacă observi că ai doi-trei cârcei în fiecare noapte timp de săptămâni sau luni, ar trebui să consulți un neurolog pentru a investiga și trata corect cauza lor, potrivit medicool.ro.

×
Subiecte în articol: carcei picioare noapte