x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cât sport trebuie să faci ca să nu te îngrași

Cât sport trebuie să faci ca să nu te îngrași

10 Noi 2016   •   20:30
Cât sport trebuie să faci ca să nu te îngrași
Sursa foto: Ron Chapple Stock/Getty Images/Ron Chapple Studios

Pe măsură ce se instalează frigul, tindem să mâncăm tot mai mult, iar activitățile fizice se reduc, pentru că stăm mai mult în interiorul casei. Iar dacă punem la socoteală și faptul că, nu peste multă vreme, vin sărbătorile de iarnă, când tentațiile culinare sunt mari și excesele mult mai probabile, atunci studiul făcut recent de Societatea Americană de Fiziologie, privind relația dintre mișcarea fizică și excesele culinare devine și mai interesant.

Cercetătorii au vrut să afle cât sport trebuie să facă un adult sănătos, ca să contracareze efectele negative ale unei săptămâni de excese culinare, în condițiile în care există studii care spun că problemele de sănătate pot apărea chiar și numai după un timp atât de scurt, în cazul anumitor persoane.

Studiul pilot a inclus patru adulți tineri și sănătoși, cu vârste cuprinse între 21 și 26 de ani. Timp de o săptămână, aceștia au consumat cu 30% mai multe calorii decât este recomandat, dar au făcut și sport în același timp. La final mai multe probe le-au fost recoltate, iar cercetătorii au măsurat nivelul toleranței la glucoză sau inflamarea țesutului adipos din zona abdominală. Deși la persoanele care nu fac sport aceste valori ar crește, în mod normal, după o săptămână în care mănâncă mai mult, la participanții la studiu care au făcut sport valorile au rămas neschimbate.

Cercetătorii au concluzionat că pentru a nu avea parte de efecte negative, cei care fac excese alimentare trebuie să facă cel puțin două ore și jumătate de sport, într-o săptămână.

×