x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Câte feluri de dureri de cap există?

Câte feluri de dureri de cap există?

de Magda Bucur    |    09 Dec 2015   •   19:50
Câte feluri de dureri de cap există?
Sursa foto: Alliance/Shutterstock / Alliance

Printre cele mai întâlnite tipuri de dureri de cap se numără migrenele, care au, adesea, o cauză necunoscută. Durerea poate fi moderată sau chiar severă și de obicei persistă o vreme îndelungată. Chiar dacă ești un „veteran” al migrenelor, unele simptome trebuie să te trimită direct la doctor.

„O criză migrenoasă poate dura de la 4 ore până la 3 zile și de obicei apare cu o frecvență de la 1 la 4 episoade pe lună. În plus, poate asocia sensibilitate la lumină și zgomote, senzație de greață sau vărsături. Uneori migrena poate fi precedată de simptome precum: furnicături, senzația de amorțeală la nivelul membrelor, flash-uri luminoase, scăderea vederii, acest tip fiind cunoscut sub numele de mi-grenă cu aură”, explică dr. Ana Ghițoiu, medic specialist neuro-logie la Centrul Medical Pro- Vita - Diagnostic și tratament.

Există și dureri de cap care apar ca urmare a altor boli sis-temice sau neurologice: durerea sinusală (durere profundă și constantă la nivelul feței, care se agravează la miș- cările capului și efort), cefaleea indusă de medicamente, dureri le apărute după o lovitură puter-nică la cap, cele provocate de tumorile craniene sau de postura incorectă a coloanei.

O afecțiune adesea moștenită
„Cefaleea, în special mi-grena, are tendința să apară și la alți membri ai familiei. Copiii care au migrene au cel puțin unul dintre părinți afectați! Însă trebuie să avem în vedere faptul că migrena poate fi declanșată și de anumiți factori din mediu familial, precum: fumatul in-direct, mirosurile puternice de parfum sau detergenți folosiți în gospodărie, expunerea la anumiți alergeni, consumul unor anumite alimente (fast-food, dulciuri procesate, ciocolată), stresul, poluarea, lumina puternică, schimbările din atmosferă”, avertizează dr. Ana Ghițoiu. Medicul adaugă că, atunci când descoperim acești factori și îi înlăturăm, vor trece și durerile de cap. Folosirea medicamentelor care înlătură durerea, pentru mult timp, poate avea efectul invers.

„La nivel mondial constatăm că 4% din populație suferă de cefalee cronică, iar din acest procent o proporție mare este ocupată de cefaleea cronică indusă medicamentos”, atrage atenția dr. Ana Ghițoiu.

Tipuri de cefalee
Iată câteva dintre simptomele care trebuie să te tri-mită la o consultație a medicului neurolog:
- Dacă ai mai mult de trei episoade de cefalee pe săp-tămână;
- Cefalee care pare să se tot agraveze și nu se ameliorează cu niciun tratament;
- Dacă e nevoie să iei analgezice zilnic sau aproape zilnic pentru cefalee;
- Dacă iei mai mult de 2-3 doze de analgezic pe săp-tămână pentru cefalee;
- Dacă cefaleea apare după efort fizic, strănut, tuse, aplecarea capului;
- Dacă știi că ai cefalee, dar caracterul acesteia s-a schimbat (doare altfel, își schimbă localizarea, doare mai des, mai intens).
 

×