x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce este endodontia

Ce este endodontia

14 Feb 2006   •   00:00
Ce este endodontia
LA STOMATOLOG
Dr. Corneliu Gherasim, Clinica Velvet Dental - Telefon: 317.39.97
Fiecare dinte prezinta, in interiorul sau, un spatiu ce se numeste camera pulpara, acest spatiu prelungindu-se la nivelul radacinilor prin intermediul canalelor radiculare. Acestea gazduiesc pulpa dentara, compusa din vase si nervi cu rol in inervare si hranirea dintelui. In cazul unei afectiuni dentare, ce se complica si cu afectarea pulpei, apare si durerea. Deoarece, in timp ce pulpa dentara se inflameaza si creste in volum, spatiul in care este gazduit, si anume camera pulpara, este un spatiu inextensibil si astfel presiunea interna creste, ducand la aparitia durerii.

Endodontia reprezinta specialitatea stomatologica ce se ocupa de tratarea acestor afectiuni pulpare prin indepartarea pulpei din interiorul dintelui afectat, curatarea si sterilizarea canalelor radiculare, obturarea (sigilarea) definitiva a acestora.

Scopul principal al tratamentului endodontic este de a elimina senzatia de durere. Exista si situatii in care tratamentul endodontic se aplica unor dinti indemni, neafectati, dar ce urmeaza a fi slefuiti si acoperiti de lucrari protetice (exemplu: coroana metalo-ceramica). Astfel, se elimina riscul de aparitie a unor complicatii pulpare ulterioare ce, pentru a putea fi tratate, ar necesita distrugerea lucrarilor protetice efectuate anterior. Simptomele ce ne-ar putea duce cu gandul la necesitatea efectuarii unui tratament de canal in cazul unui dinte afectat de un proces carios sunt urmatoarele: durere semnificativa, constanta, ce ne poate trezi in timpul noptii; durere accentuata de alimentele reci sau fierbinti; durere ce apare cand mestecam pe dintele afectat; colorarea aparent fara motiv a dintelui in cauza; aparitia unui abces sau a unei fistule in dreptul dintelui respectiv. Un dinte poate necesita tratament endodontic chiar si in lipsa oricarei dureri. Acest lucru este posibil cand afectarea nervului este atat de severa, incat nu mai pot fi percepute senzatiile dureroase. In acest caz, tratamentul este indicat in vederea evitarii extinderii infectiei in osul invecinat. Terapia endodontica nu presupune manopere dureroase pentru pacient, orice interventie de acest gen facandu-se sub protectie anestezica prin efectuarea unei anestezii locale. Desi uneori se tinde a minimaliza importanta tratamentului endodontic, acesta reprezinta o manopera dificila, de mare finete, a carei reusita poate oferi unui dinte o a doua sansa si astfel sunt evitate numeroase complicatii neplacute. In situatia in care tratamentul endodontic este efectuat neglijent sau cand se intervine prea tarziu (multi pacienti se prezinta in ultima clipa la un cabinet de specialitate), pot aparea complicatii (infectii periradiculare: granuloame, chisturi), care de cele mai multe ori necesita o interventie chirurgicala numita rezectie.

×