De cele mai multe ori, vinovate pentru iritarea şi înroşirea pielii sunt parfumurile şi conservanţii din cosmetice. Vei găsi conservanţi în special în şampoane, măşti de faţă, fond de ten, ojă şi în soluţiile pentru permanent. Iar lanolina, un ingredient care apare în cele mai multe creme, este probabil cea mai des întâlnită cauză a alergiilor la produse cosmetice. Dacă observi reacţii ca înroşirea, încălzirea zonei tratate şi mâncărimi, înseamnă că ceva din produsul respectiv ţi-a provocat o alergie. Vizitează un dermatolog, care îţi va face un test şi îţi va spune ce substanţe nu sunt bine primite de pielea ta; verifică etichetele şi nu cumpăra produsele cosmetice care conţin aceste substanţe; înainte de a cumpăra o cremă, loţiune sau fard, testează-le pe dosul mâinii, pentru a te asigura că pielea ta nu are o reacţie negativă la ele.
Atenţie însă la înlocuitorii substanţelor nocive! Producătorii utilizează termenul hipoalergenic pentru produsele care au puţine componente ce pot provoca alergii. Asta nu înseamnă că eşti scutit de surprize neplăcute, dar riscul este oricum foarte scăzut.
De pildă, dacă ai alergie la parfum, iar pe cutie scrie “fără parfum”, asta înseamnă doar că nu au miros de parfum perceptibil ca atare. Dar au componente chimice care să combată mirosul natural cam neplăcut al ingredientelor din care este format produsul cosmetic.
Nici lipsa alcoolului nu este o garanţie a siguranţei produsului, pentru că cel mai adesea el este înlocuit de componente pe bază de alcool, cum este lanolina.
Care este soluţia? Orientează-te către produsele antialergice şi destinate pielii sensibile vândute la plafar, pentru că de obicei acolo s-a făcut o primă selecţie avizată. În al doilea rând, cercetează eticheta cu grijă. Alege numai acele cosmetice care exclud componenta periculoasă pentru tine.