Răceala și sinuzita sunt două afecțiuni distincte însă cu simptomatologii ușor de confundat în fază incipientă și care trebuie tratate în mod diferit. Spre deosebire de răceală, care este o infecție virală respiratorie, sinuzita este o inflamare a sinusurilor care dacă nu este tratată corespunzător, poate duce la complicații grave.
Răceala este o infecţie virală respiratorie și care debutează prin rinoree, o scurgere apoasă și incoloră, durerile de cap nu sunt foarte frecvente, în schimb febra, durerile musculare și tusea își fac simțită prezența. Răceala este o afecțiune pe care oricâtă grija am avea, tot riscăm să o luăm de la cei din jur sau la contactul cu obiectele infectate. “Pentru a preveni răcelile din sezonul rece este important să întărim sistemul imunitar, printr-un aport crescut de vitamina C, miere, cătină și o alimentație nutritivă. Virozele pot fi tratate de orice medic generalist care va prescrie un tratament simptomatic, în funcție de caz, pentru febră, rinoree sau tuse”, explică medicul Ramona Andronache.
Pe de altă parte, o sinuzită supărătoare poate fi confundată cu o banală răceală. Semnele care ar trebui să ne trimită direct la medicul ORL sunt: tusea persistentă, durerile de cap localizate în zona fruntală, maxilară sau suborbtală, mucozitățile închise la culoare, galbene sau chiar spre verde, amețelile, respiraţia urât mirositoare, durerile de dinţi, durerile de urechi, ochii umflaţi, febra peste 39 de grade Celsius, apariția unor iritaţii ale pielii etc.
“Dacă simptomele persistă mai mult de câteva săptămâni, este indicat să se facă o vizită la medicul ORL, pentru a da un diagnostic. Netratată, sinuzita poate se poate croniciza, iar simptomele se pot agrava, ducând la complicații serioase în care este nevoie de o intervenţie chirurgicală”, spune specialistul.
“Sinuzita este o infecţia membranei mucoase care căptuşeşte interiorul foselor nazale şi sinusurile și poate debuta în urma expunerii la anumiți factori de mediu, cum ar fi frigul sau umezeala, ca urmare a unei rinite alergică, a polipilor nazali sau a deviaţiei de sept.
Tratamentul sinuzitei se face medicamentos, cu antibiotic și antiinflamatoare, dar și prin măsuri de îngrijire la domiciliu, ca de exemplu aerosolii (inhalatiile de ceaiuri).
Principala diferenţă dintre răceală şi sinuzită constă în perioada pe care se manifestă simptomele. Răceala se poate ameliora în 5-10 zile, sinuzita în schimb, poate persista chiar și câteva luni dacă nu este tratată corespunzărtor.
“Sindromul febril prelungit poate fi un semnal de alarmă că nu avem de-a face cu o simplă răceală. Sfatul meu e ca atunci când apare orice fel de simptomatologie, să se meargă la medic, pentru a putea pune un diagnostic și să nu se trateze după ureche“, spune doctorul Ramona Andronache.