x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce sunt antihistaminicele?

Ce sunt antihistaminicele?

de Dr Dana Tinică    |    19 Mar 2012   •   21:00
Ce sunt antihistaminicele?

Primavara se apropie si odata cu ea pentru multi dintre noi incep suferintele produse de alergii ! Desigur, nici in restul anului nu suntem feriti de acestea, totusi, in sezonul cald mai mult decat oricand vom avea nevoie de medicamente antihistaminice!

In cazul unei reactii alergice sistemul imun recunoaste o substanta straina, inofensiva pentru organism, ca una potential periculoasa si produce impotriva acesteia anticorpi. La o viitoare expunere acesti anticorpi declanseaza o reactie complexa, eliberand mai multe substante chimice, intre care un rol important il are histamina. Din aceasta cauza medicamentele antihistaminice, desi nu vindeca propriu zis alergia, vor duce la ameliorarea simptomelor generate de raspunsul imun.

Antihistaminicele folosite in tratarea alergiilor blocheaza receptorii H1 (exista si medicamente care blocheaza receptori H2 si care sunt folosite in tratarea bolii ulceroase). Ele amelioreaza toate simptomele prezente in alergii, intr-o masura mai mica obstructia nazala. Exista un numar mare de astfel de medicamente, clasificate in antihistaminice de prima generatie (cele mai vechi) si de a doua generatie. Ele se administreaza sub forma de tablete, sirop, supozitoare, spray nazal, picaturi, solutie injectabila. Daca se administreaza oral se iau dupa masa, cu un pahar mare de apa, incepand sa actioneze dupa o jumatate de ora - o ora, efectul mentinandu-se de la 4-6 ore pana la 12-24 de ore.

In principiu cele doua tipuri de medicamente au eficienta asemanatoare, dar cele din prima generatie au mai multe efecte adverse si o durata de actiune mai mica. Medicamentele trebuie administrate cu prudenta la varstnici (care sunt mai sensibili la efectele adverse) si copii (nu trebuie administrate la copiii sub 4 ani, iar intre 4 si 6 ani trebuie folosite cu prudenta). Gravidele trebuie sa ia aceste medicamente numai la recomandarea medicului, daca sunt absolut necesare (exista totusi medicamente de prima generatie care pot fi folosite la nevoie). Prudenta trebuie si in cazul mamelor care alapteaza, deoarece substantele se elimina prin lapte si pot avea efecte periculoase asupra nou nascutului (de la iritabilitate la convulsii).

Efectele adverse, care apar cu precadere la medicamentele de prima generatie sunt: somnolenta (de aceea antihistaminicele de prima generatie se folosesc seara la culcare sau cu maxima prudenta ziua si mai ales trebuie evitate de persoane care conduc autovehicule sau manuiesc utilaje), uscaciunea gurii, ameteala, dureri abdominale, greata, varsaturi, dificultati de urinare, dureri de cap. Ele trebuie evitate sau administrate cu atentie bolnavilor cu glaucom, prostata marita, afectiuni ale tiroidei, hipertensiune arteriala, boli cardiace, boli hepatice sau renale cronice. Atentie si in cazul in care urmati tratament cu hipnotice, sedative, relaxante musculare, anticonvulsivante, antidepresive, antifungice. Consumul de alcool trebuie evitat in aceasta perioada.

Trebuie precizat ca raspunsul individual la tratament este variabil si trebuie facute de obicei tatonari pentru descoperirea medicamentului cu efect optim, la care bolnavul reactioneaza cel mai bine si pe care il suporta mai usor. De aceea, desi exista multe astfel de medicamente care se pot cumpara fara reteta, este mai bine sa va adresati medicului, initial medicului de familie si, daca este necesar, la recomandarea acestuia, unui specialist alergolog. De asemenea, tratamentul devine eficient atunci cand este urmat toata perioada prescrisa de medic, nu doar ocazional, la nevoie. Uneori, se foloseste si varianta unei asocieri de antihistaminice de prima si a doua generatie.

Dintre antihistaminicele de prima generatie fac parte: bromfeniramina, clorfeniramina, difenhidramina, doxilamina etc. Ele pot fi folosite si pentru combaterea raului de miscare, in cazul tulburarilor vestibulare (in vertij), in stari de agitatie si neliniste sau in insomnii. Printre medicamentele de a doua generatie se numara: loratadina, desloratadina, fexofenadina, cetirizina , levocetirizina etc.

×
Subiecte în articol: starea de sănătate