x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ceaiurile dizolva tesutul adipos

Ceaiurile dizolva tesutul adipos

11 Apr 2005   •   00:00

METODE DE SLABIT
In perioada de slabit, prin consumul de ceai, organismul se hidrateaza suficient si sunt favorizate schimburile extra si intracelulare, esentiale in acest timp.

  • de LIANA HAINAROSIE

  • De asemenea, ceaiurile amelioreaza diureza, ceea ce permite o mai buna eliminare a toxinelor, si lupta contra retentiei de apa. "Ceaiurile de slabit dau rezultate optime daca sunt combinate cu dietoterapia si igiena de viata. Nu este un tratament concludent, iar in prescrierea ceaiurilor se va tine cont de bolile de care sufera pacientul si de antecedentele acestuia", explica dr. Gabriela Papazian Urdareanu, medic primar medicina generala si medicina naturista, cu specializari in fitoterapie, acupunctura si homeopatie.

    Rozmarinul, pentru tensiune

    Persoanele supraponderale sufera, de obicei, si de alte afectiuni, de aceea trebuie ca tratamentul cu ceaiuri sa fie individualizat. "De exemplu, hipertensivilor li se va suplimenta tratamentul cu ceaiuri care regleaza circulatia sangvina si scad tensiunea, gen paducelul, talpa-gastei. Persoanelor energice care au probleme cu somnul li se vor adauga levantica si rozmarinul", spune dr. Gabriela Papazian Urdareanu.

    Papadie, coada-soricelului, soc

    Principalele ceaiuri indicate pentru a elimina kilogramele in plus sunt cele din plantele care apartin florei autohtone si care se gasesc cu usurinta in farmacii: papadia, coada-soricelului, socul, galbenelele.

    Pentru ca efectul sa fie mai mare, dr. Gabriela Papazian Urdareanu recomanda un amestec din aceste ceaiuri, carora, in functie de afectiunile pacientului, li se vor adauga si altele.

    Papadia este un tonic amar, care creste secretia digestiva (stomac, pancreas) si activeaza procesul de digestie si de extragere a principiilor active din alimente. De asemenea, reduce pofta de mancare. Papadia nu se recomanda in caz de gastrita hiperacida sau ulcer, deoarece, prin proprietatile sale, agraveaza aceste boli.

    Principiile ceaiului de coada-soricelului sunt aceleasi ca si cele ale papadiei. Aceste ceaiuri au proprietati antiseptice si sunt indicate persoanelor predispuse la colite, gastrite hipoacide sau inflamarea mucoasei in general, spune dr. Gabriela Papazian Urdareanu.

    Ceaiul de soc este depurativ si diuretic si favorizeaza fluidizarea secretiilor bronsice. El este un bun sudorific, elimina apa si este benefic cu precadere persoanelor cu edeme, umflaturi ale picioarelor, celor balonate si celor cu retentie hidrosalina.

    Galbenelele au efect de reglare a digestiei, sunt antiinflamatoare si dau rezultate bune in cazurile de cicatrice pe tubul digestiv, explica dr. Gabriela Papazian Urdareanu.

    UNGURAS SI ANGHINARE. Tratamenul fitoterapeutic prescris in cura de slabit mai contine si ceaiul de unguras, care are proprietatea de a ameliora digestia si a facilita secretia biliara datorita principiilor sale amare si actiunii tonice globale. Ungurasul se foloseste ca fluidizant bronsic si lupta contra inflamarii cailor respiratorii. Conform unor studii recente, are efecte antioxidante, hipoglicemiante si hipertensive. Este recomandat in caz de digestie grea. De asemenea, se mai intrebuinteaza anghinarea in caz de retentie de apa, digestie lenta si tendinta de constipatie. Anghinarea este un depurativ traditional, drenant puternic renal si hepatic, care favorizeaza eliminarea urinei si creste secretia biliara, combatand digestia lenta. Ea trebuie evitata in caz de calculi biliari.

    SFATUL MEDICULUI
    Dr. Gabriela Papazian Urdareanu recomanda ceaiurile de:
  • frasin, in caz de retentie de apa si combaterea celulitei
  • maghiran (care are actiune diuretica si calmanta), pentru stimularea secretiilor digestive si in caz de flatulente si spasme stomacale
  • volbura, in caz de constipatie si pentru reglarea tranzitului intestinal
  • melisa, pentru o digestie buna si stimularea principiilor active din alimente.
  • busuioc, in cazul balonarilor
  • STIATI CA
  • Ceaiurile de slabit se folosesc ca infuzie, adica se oparesc plantele timp de 3-4 minute. Fie se pune mai intai apa la fiert si apoi plantele, fie peste plante se adauga apa fiarta. La o cana este suficienta o lingurita de amestec de ceai. Nu este indicat sa bem o cantitate mare de ceai o data, ci cate 2-3 inghitituri progresiv, din sfert in sfert de ora.
  • Folosirea timp indelungat a aceluiasi ceai conduce la intoxicarea organismului. Ori provoaca dependenta, ori efectele se inverseaza. De exemplu, ceaiul de tei, dupa cateva luni, nu mai calmeaza, ci dimpotriva, produce agitatie. Tratamentul cu acelasi ceai se face 2-3 luni, dupa care trebuie schimbat.
  • ×
    Subiecte în articol: papazian urdareanu