x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cel mai avansat dispozitiv pentru chirurgia cataractei a ajuns şi în România

Cel mai avansat dispozitiv pentru chirurgia cataractei a ajuns şi în România

21 Mar 2013   •   09:36
Cel mai avansat dispozitiv pentru chirurgia cataractei a ajuns şi în România
Sursa foto: Cornel Putan/Intact Images

Cel mai avansat şi complet dispozitiv pentru chirurgia cataractei, Femto-Laserul, a fost lansat la Clinica Oculus pentru prima data în România şi în Europa de Sud-Est, în urma unei investiţii de aproximativ 500.000 de euro, se arată într-un comunicat de presă al clinicii.

Principalul avantaj oferit de Femto-Laser este precizia microscopică cu care realizează prima şi cea mai importantă parte a operaţiei, de la realizarea inciziilor la fragmentarea cristalinului "bolnav", până la centrarea perfectă a locului pe unde se va implanta cristalinul artificial.

Datorită acestui tip de laser, inciziile se cicatrizează foarte rapid, fără disconfort, recuperarea vizuală având loc aproape instantaneu după operaţie.

Riscurile intra şi post-operatorii sunt reduse la minimum.

Un alt beneficiu major vizează reducerea considerabilă a energiei de ultrasunete care se foloseşte şi se eliberează în ochi în timpul operaţiei, energie ce poate fi periculoasă la un moment dat pentru structurile oculare - lucru foarte important pentru pacienţi, spre exemplu cei cu celule corneene puţine.

Prin eliminarea în foarte mare parte a utilizării ultrasunetelor, ţesuturile oculare sunt mai protejate pe parcusul operaţiei şi scad riscul unor complicaţii post-operatorii, cum ar fi afectarea corneei.

În plus, procedura favorizează rezultate refractive perfecte şi stabile în cazul implantării de cristaline "premium" (asferice, torice, multifocale).

"Oftalmologia intră într-o nouă eră, operaţiile de cataractă trec la un alt nivel - de la ultrasunete la laser. Am vrut să fim primii din Sud-Estul Europei care să aducă acest aparat. Interesul dovedit în timp de Clinica Oculus de a alinia România la cele mai avansate dotări ştiinţifice la nivel mondial în domeniul oftalmologiei ne obligă să ne autodepăşim în continuare, în beneficiul şcolii româneşti de oftalmologie", a declarat dr. Cristian Moraru, managerul clinicii Oculus.

În Europa, tehnologia Femto-Laser, fabricată în Statele Unite, este abia la început.

Comisia Europeană a aprobat acest sistem abia în septembrie 2011, astfel că la nivelul ţărilor europene Femto-Laserul a ajuns doar în foarte puţine clinici din ţări ca Franţa, Germania, Olanda, Italia, Spania sau Marea Britanie.

România este prima ţară din sud-estul Europei care practică, începând din februarie 2013, la clinica Oculus, intervenţii tip Femto-Laser pentru cataractă.

×
Subiecte în articol: cataracta chirurgie