x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cercetătorii danezi atrag atenţia asupra claritromicinei, deoarece ar putea mări riscul de deces cardiac

Cercetătorii danezi atrag atenţia asupra claritromicinei, deoarece ar putea mări riscul de deces cardiac

de Magda Marincovici    |    20 Aug 2014   •   20:12
Cercetătorii danezi atrag atenţia asupra claritromicinei, deoarece ar putea mări riscul de deces cardiac
Sursa foto: Thinkstock

Un antibiotic prescris în tratamentul infecţiilor bacteriene curente, cum sunt anginele şi bronşitele, este suspectat că ar mări riscul de deces cardiac, potrivit unui studiu publicat în această săptămână (miercuri) în ediţia online a revistei medicale British Medical Journal (BMJ), reluat de mai multe publicaţii. Cercetătorii danezi, autorii acestui studiu, subliniază că este o  suspiciune, că riscul rămâne mic şi că reţetele medicale nu trebuie modificate până ce rezultatele acestui studiu nu sunt confirmate de alte studii. Este vorba de claritromicină, medicament produs de un laborator farmaceutic american de generice. Acesta este un antibiotic din familia macrolidelor, derivat din eritromicină, folosit în special în tratamentul infecţiilor respiratorii şi de piele, dar şi pentru eradicarea Helicobacter pylori, bacterie implicată în apariţia ulcerelor gastrice. 

Cercetătorii mai studiază şi roxitromicina, un alt antibiotic din familia macrolidelor, prescris, de asemenea, în tratamentul infecţiilor respiratorii şi cutanate. Ei au analizat aproape cinci milioane de tratamente cu antibiotice, administrate între 1997 şi 2011, unor pacienţi danezi, cu vârste între 40 şi 74 de ani: 4,3 milioane de pacienţi trataţi cu penicilina V, 588.000, cu roxitromicina şi 160.000, cu claritromicină. Analizând cele 285 de decese înregistrate în perioada administrării acestor tratamente, cercetătorii au ajuns la concluzia că claritromicina este legată de riscul crescut de deces cardiac: un risc de aproape 76% mai mare comparativ cu penicilina V. Acest risc se diminuează după terminarea tratamentului. În schimb, în cazul roxitromicinei, nu a fost stabilită o diferenţă a riscului nici în timpul, nici după finalizarea tratamentului.

Prudenţă

Cercetătorii danezi spun că acesta este primul studiu de amploare privitor la siguranţa asupra inimii a antibioticelor din clasa macrolidelor. De asemenea, ei insistă asupra faptului că, deşi riscul absolut este foarte mic, numărul total al deceselor de natură cardiacă potenţial evitabile “nu este neglijabil” în măsura în care claritromicina este unul dintre antibioticele “cele mai folosite în mod curent în numeroase ţări”. Trebuie adăugat că sunt şi cercetători care au dovedit prudenţă în privinţa interpretării rezultatelor acestui studiu. “Atât timp cât rata de deces este mică, nu cred că avem motive de nelinişte”, spune Kevin McConway, profesor de statistici aplicate. Mike Knapton, de la Fundaţia Britanică a Inimii, este de părere că riscurile asociate cu claritromicina, în cazul pacienţilor care au probleme cardiace, sunt deja cunoscute. Tocmai de aceea, Mike Knapton este de părere că medicii trebuie să fie o dată în plus prudenţi atunci când prescriu un antibiotic.


×