x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cine deschide uşa surdităţii!

Cine deschide uşa surdităţii!

de Florin Condurateanu    |    18 Iun 2012   •   19:00
Cine deschide uşa surdităţii!

Se intreaba unii de ce exista oameni carora li se micsoreaza auzul si chiar il pierd mai deverme decat alti oameni. Este vorba de o structura genetica. Din cele sapte miliarde de locuitori ai planetei nici unul nu seamana cu cealalalt. Fiecare mosteneste din familie o anume fragilitate. Unii mostenesc subrezenia inimii si a vaselor. Altii mostenesc o fragilitate a ficatului, a pancreasului. Unii au, din familie, ochii mai slabi. Altii mostenesc chelia. Ei bine, unii au mostenit din familie un betesug, isi pierd devreme auzul, asa cum a patit bunicul, mama etc. Tocmai de aceea, cei care stiu ca au avut in familie inaintasi care au surzit devreme, la cele mai mici tulburari in aparatul auditiv trebuie sa se prezintela medic.

Profesorul doctor Dorin Sarafoleanu, membru al Academiei de Stiinte Medicale, subliniaza faptul ca oamenii care au avut suferinte in aparatul urechii precum otite, rinite, disfunctii tubare, tocmai din cauza acestor boli pot ajunge la o proasta functionare a urechii mijlocii si se pot bloca chiar nervii acustici. Aceste necazuri se pot remedia si prin interventii chirurgicale si prin administrarea unor medicane. Aceste boli pot favoriza surditatile. Exista unele antibiotice care scad auzul. Exista o vreme in care la orice gripa sau episod de febra se recomandau penicilina si streptomicina. Antibioticul streptomicina este cel mai toxic pentru nervul acustic. Muncitorii care lucreaza in hale cu zgomot puternic constata ca le apare o trauma acustica care, prin trecerea anilor, se transforma in surditate precoce.

Surditatea poate sa vina mai devreme si la unii tineri care au niste deprinderi mai nocive: dau radioul la maximum, stau ore in sir in cluburi, unde zgomotul produs de boxele uriase creeaza un zgomot periculos, care se finalizeaza cu o trauma sonora. Adesea la varsta de 30 de ani acesti tineri sesizeaza ca le-a disparut auzul. Ei sunt cuprinsi de acufene, adica zgomote in urechi. Afectiunile endocrine cum ar fi diabetul si alte tulburari de metabolisn favorizeaza instalarea surditatii mai devreme.

×