x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Colesterolul ridicat aduce cancerul!

Colesterolul ridicat aduce cancerul!

de Magda Marincovici    |    09 Iul 2014   •   00:36
Colesterolul ridicat aduce cancerul!
Liga Română de Cancer: Una din şase femei, ameninţată de neoplasm mamar

Există o legătură directă între nivelul de colesterol şi cancerul de sân, susţin cercetătorii britanici. În opinia acestora, cu cât nivelul colesterolului din sâng este mai mare, cu atât creşte riscul de apariţie a acestei forme de cancer.

Studiile anterioare au demonstrat asocierea periculoasă între obezitate şi cancerul de sân, unele modificări genetice. Acestor studii li s-a alăturat unul nou, prezentat recent la Congresul Frontiers in CardioVascular Biology al Societăţii Europene de Cardiologie. Cercetătorii de la ACALM (Associations, Length of stay and Mortality) au monitorizat aproximativ un milion de pacienţi din Regatul Unit, între anii 2000 şi 2013. Printre aceşti bolnavi, 664.159 sunt femei, 22.938 sufereau de hiperlipidemie (nivelul ridicat al lipidelor în sânge) şi 9.312 aveau cancer de sân. 530 de femei au fost diagnosticate şi cu hiperlipidemie, şi cu cancer mamar. Cercetătorii britanici au stabilit că în cazul femeilor cu un nivel crescut de colesterol, riscul de cancer mamar sporeşte cu 1,64%. “Noi am constatat că femeile cu hiperlipidemie erau mai expuse pericolului apariţiei cancerului de sân. Şi cum este vorba de un studiu de observaţie, nu putem lansa concluzii categorice, în sensul că un nivel mărit al colesterolului este o cauză certă a cancerului de sân. Dar cercetările merită să fie aprofundate”, explică doctorul Rahul Potluri. Studiile preliminare sugerează că femeile afectate de hiperlipidimie prezintă un risc mai mare de cancer de sân. În acest context, se măresc posibilităţile de prevenire a cancerului de sân cu statine, un medicament anti-colesterol. Dacă legătura între hipercolesterolemie şi cancerul de sân s-a verificat, etapa următoare constă în reducerea colesterolului cu statine care ar putea scădea riscul de apariţie a cancerului, concluzionează doctorul Rahul Potluri.

Pe lângă nivelul ridicat al colesterolului şi obezitate, între factorii de risc ai cancerului mamar sunt vârsta, femeile peste 50 de ani fiind mai expuse, şi istoricul familial, dacă sunt rude apropiate cu acest neoplasm, posibilitatea de a suferi de această boală sporeşte. Sunt unele gene – BRCA1 şi BRCA 2 – legate direct de cancerul de sân şi cel ovarian.

Medicii avertizează că aceste gene pot fi transmise de la părinte la copil. Totuşi, Liga Română de Cancer avertizează că 80% dintre femeile diagnosticate cu cancer de sân nu prezintă antecedente în familie şi o femeie din şase va face cancer mamar. În ansamblul cauzelor aducătoare de cancer de sân, medicii mai aşază diagnosticul precedent de cancer mamar, femeile ce au trecut printr-un asemenea episod fiind în pericol de a se mai confrunta cu un nou episod la acelaşi sân sau la celălalt, precum şi excesul de alcool, expunerea la radiaţii, la estrogen, nodulul mamar benign, terapia de substituţie hormonală.

Te-ar putea interesa și:
Care este corelația dintre grupele de sânge și predispoziția apariției cancerului?
(VIDEO) Uluitoarea teorie a dr. Hamer: bolnavul de cancer se vindecă singur dacă înțelege cauza bolii!
Ciuperca lui Dumnezeu - aliat în lupta împotriva cancerului







×