x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Comisia Europeana: proiect de directivă care propune ca pachetul de ţigări să fie acoperit 75% cu mesaje anti-tabac

Comisia Europeana: proiect de directivă care propune ca pachetul de ţigări să fie acoperit 75% cu mesaje anti-tabac

de Magda Marincovici    |    17 Dec 2012   •   18:58
Comisia Europeana: proiect de directivă care propune ca pachetul de ţigări să fie acoperit 75% cu mesaje anti-tabac

Un proiect de directivă al Comisiei Europene limitează comerţul şi consumul de ţigări  propunând ca mesajele de prevenţie privitoare la riscurile asupra sănătăţii să acopere cel puţin 75% din suprafaţa pachetelor de ţigări şi tabac.
De asemenea, directiva va interzice vânzarea ţigărilor mentolate sau cu alte arome, ţigărilor slim şi pachetele sub 20 de ţigări

Potrivit Reuters, propunerea CE nu reia exemplul australian potrivit căruia pachetele nu trebuie să aibă inscripţionat nici marca, nici logo, ci doar mesaje privitoare la riscurile tabagismului asupra sănătăţii.
Proiectul de decizie CE lasă statelor membre UE de a da curs acestor recomandări. Proiectul de directivă antitabac prevede, de asemenea, interzicerea vânzării ţigărilor mentolate şi a altor ţigări cu diferite arome, inclusiv a ţigărilor “slim” şi în mini-pachete, ce conţin mai puţin de 20 de ţigări, care încurajau fumatul.
Propunerea prevede ca mesajele de avertisment – imagine şi text – să fie imprimate pe 75% din ambele suprafeţe ale pachetelor de ţigări sau tabac. Totuşi, un stat membru poate dispune avertismente şi mai stricte. Proiectul care va fi dat publicităţii miercuri trebuie să fie aprobat de guvernele ţărilor UE şi de deputaţii Parlamentului European înainte de a capăta statutul de lege. Procedura aceasta poate dura între unul şi doi ani.

Invitat, vineri, la BFM TV, ministrul francez al Sănătăţii, Marisol Touraine, a anunţat că o lege antitabac ar putea fi prezentată în 2013 şi a estimat că iniţiativa australiană a pachetelor fără nici o referire la brand “merită atenţie”.  Potrivit unui raport al cabinetelului de constanţă KPMG pentru Philip Morris, în 2011, în ţările UE, s-au vândut 576 miliarde de ţigări, cu 100 miliarde mai puţine comparativ cu 2007. Totuşi, proporţia fumătorilor rămâne mare în spaţiul UE comparativ cu restul lumii, potrivit informaţiilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Comisia Europeană pune pe seama tabagismului cel puţin 700.000 de decese înregistrate anual. Compania Reemstma, primul producător de ţigarete din Europa şi filială a Imperial Tobacco, a reacţionat puternic vizavi de acest proiect de directivă.

×