MEDICUL DE FAMILIE
Odata pe an, in luna venirii pe lume, fiecare persoana asigurata medical ar trebui sa se prezinte la medicul de familie pentru examenul de bilant.
GEORGETA LICSANDRU
Medicii spun ca este mult mai usor sa previi decat sa tratezi o afectiune, de aceea recomanda tuturor controalele medicale periodice. Anual, fiecare dintre noi ar trebui sa mearga la medic pentru un examen clinic. Indiferent ca exista o boala care il aduce la cabinet sau nu, se recomanda consultarea medicului pe ale carui liste suntem inscrisi.
Dreptul asiguratului
"In luna nasterii, pacientul trebuie sa vina la medic, este un drept pe care il are, dar in acelasi timp este o obligatie", sustine medic primar de medicina generala Doina Mihaila, presedintele Patronatului Medicilor de Familie. Principalul scop al acestui demers este prevenirea bolilor grave. Controlul medical periodic poate fi de ajutor in depistarea anumitor afectiuni sau poate pune anumite semne de intrebare, care sa sugereze boli ulterioare. Pacientii ar trebui sa beneficieze de acest drept. "Ar trebui sa vada jumatatea plina a paharului, ca este in interesul lor in primul rand", spune medicul Mihaila. Din pacate, in Romania, acest lucru nu se prea intampla. Perceput ca o obligatie, examenul clinic periodic este respins de cei mai multi dintre noi. In alte tari, oamenii se duc la medic pentru a sti care e starea sanatatii la un moment dat. La noi insa, cele mai multe persoane merg la medic fortate de imprejurari.Citește pe Antena3.ro
Prevenire
"Prin intermediul analizelor pot fi depistate in faza incipienta tulburarile renale, hipertensiunea, nivelul ridicat al glicemiei", spune medicul Doina Mihaila.
|
GRAVIDA. Femeia care urmeaza sa nasca are regim preferential in ceea ce priveste analizele medicale. Acesteia i se fac analize la luarea in evidenta, iar pe parcursul sarcinii este atent supravegheata pentru a da nastere unui copil sanatos. La aceasta categorie de paciente se poate intalni hipertensiunea indusa de sarcina, ceea ce inseamna ca inainte de sarcina tensiunea a fost normala si va reveni la normal o data cu aducerea pe lume a copilului. "Este important ca gravida sa fie cat mai sanatoasa, desi in cazul ei aceasta este o notiune relativa", declara dr. Mihaila.
COPILUL. Celor mici nu li se fac analize de sange, acest lucru fiind destul de traumatizant pentru ei. Medicul isi da seama dupa felul cum arata, cum se misca daca acel copil are probleme de sanatate, rahitism, anemie etc. Pentru aceasta grupa de varsta sunt importante insa examenele copro-parazitologice, deoarece tendinta copiilor este de a pune mana pe orice, iar spalatul pe maini se invata mai tarziu. Pentru o dezvoltare sanatoasa a oaselor, dintilor, mintii, copilul are nevoie de un aport suplimentar de vitamine si minerale, recomandate de medic in functie de caz.
|