"In timpul razboiului nu am putut sa ne jucam sau sa mergem la scoala, pentru ca trebuia sa ne ascundem in tufisuri. Cand a trebuit sa fugim, fratele meu nu a reusit. A fost inconjurat de soldati si a fost impuscat."
Acestea sunt amintirile lui Jaimie, un copil de 13 ani din Angola. Jaimie impreuna cu alti zeci de milioane de copii din intreaga lume au nevoie si de ajutorul poporului roman. Conform unui raport al Organizatiei Internationale "Save the Children", 43 de milioane de copii nu merg la scoala din pricina razboiului din tara in care traiesc. Studiul arata ca lipsa unei educatii in randul celor mici creste riscul ca acestia sa fie exploatati ca forta de munca ieftina, sa fie traficati sau sa devina de mici combatanti la razboiul celor mari. In 2003, in mai mult de jumatate din conflictele armate au fost folositi "soldati" cu varste mai mici de 15 ani. Pentru a ajuta acesti copii, Organizatia "Save the Children" a lansat acum doua saptamani campania "Rescrie Viitorul", prin care se va incerca scolarizarea acestor minori pana in 2014. Nu mai putin de 40 de tari, printre care si Romania, sunt vizate sa raspunda apelului de ajutorare a victimelor raboaielor. "Modul in care lumea ii trateaza pe acesti copii reprezinta o crima morala. Comunitatea internationala nu ii poate lasa pe copiii vulnerabili, care traiesc deja consecintele conflictelor armate, fara speranta unui viitor decent", a spus subsecretarul de stat al Natiunilor Unite, Jan England, sustinatorul campaniei. APEL LA TARICEANU. Cei mai multi copii care nu au mers niciodata la scoala sunt din Congo. Aici 11 milioane de oameni de varsta scolara nu stiu sa scrie sau sa citeasca. In Afganistan, unde tara noastra are trupe, doar 15% dintre profesori sunt calificati. Organizatia "Salvati Copiii" din Romania a inceput demersurile pentru a convinge Guvernul Romaniei sa sprijine initiativa internationala care-si propune scolarizarea celor aflati in zonele de conflict. "Ar fi un efort infim pentru noi daca pe langa cei o mie de militari din Afganistan am trimite si zece profesori specializati sau zece medici care sa preia problemele civililor aflati in apropierea bazei militare. Pana acum nu am primit nici un angajament clar din partea Guvernului, dar sunt cativa membri care si-au exprimat dorinta de a ajuta", ne-a declarat reprezentantul "Salvati Copiii" Romania, George Roman, coordonatorul campaniei in tara noastra.
|
AMINTIRI
"Am vazut oameni care fusesera omorati si am cunoscut oameni raniti. Unchiul meu a fost impuscat, iar copiii lui au fost luati de dusmani" Mary, 12 ani, Sudan citat din Raportul "Salvati Copiii" |
Citește pe Antena3.ro
20 DE MILIOANE DE VICTIME
|
Din anul 1990 si pana acum nu mai putin de doua milioane de copii au fost ucisi in conflicte armate, sase milioane au fost raniti si 20 de milioane, aproape cat populatia Romaniei, au fost fortati sa-si paraseasca locuintele. Copiii si femeile reprezinta 80% din totalul victimelor civile ale conflictelor armate din lume, arata raportul Organizatiei "Save the Children". Alte fotografii care vorbesc despre soarta copiilor din Irak puteti gasi la http:// www.zonaeuropa.com/20040504_1.htm (Atentie, imagini socante!).
|