x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cortizonul, un drog pentru piele

Cortizonul, un drog pentru piele

de Liana Hainarosie    |    21 Feb 2006   •   00:00
Cortizonul, un drog pentru piele
COSMETICA
Cremele pe baza de cortizon au efecte spectaculoase si imediate in tratamentul bolilor de piele precum eczemele, lichenul plan, lupusul eritematos, anumite forme de psoriazis, dermatitele de contact.
Dr. Carmen Madeleine-Curea, medic primar dermato-venerolog, la Spitalul Clinic Colentina, atrage insa atentia ca pe cat de bune sunt in tratarea acestor boli, cremele pe baza de cortizon pot deveni extrem de periculoase daca sunt aplicate in afectiuni in care nu au indicatie. Cortizonul este intrebuintat gresit pentru mici zgarieturi, muscaturi de paianjen, diverse iritatii.

Contraindicatii


"In infectiile cu stafilococ, streptococ, in infectia herpetica, zona zoster, ciupercile inderdigitale sunt contraindicate cremele pe baza de cortizon", spune medicul. "Sunt persoane care, atunci cand vad ca in spatiul interdigital au aparut leziuni, roseata, descuamarea pielii, isi iau din proprie initiativa de la farmacie crema pe baza de cortizon. Aceasta actioneaza in prima etapa ca un antiinflamator. Numai ca, in timp, dupa diferite aplicatii, aceste creme produc efecte adverse. Cortizonul aplicat frecvent accentueaza inmultirea agentului infectios. Iar dupa aplicari repetate se ajunge la dependenta de cortizon pe zona respectiva. Cortizonul este ca un drog pentru piele. In momentul cand se inceteaza tratamentul cu cortizon, pielea se comporta ca si cand ar intra in sevraj", explica dr. Carmen-Madeleine Curea. In acel moment apar leziuni din ce in ce mai accentuate, cortizonul determinand subtieri si striatii ale pielii, dilatarea vaselor sangvine superficiale. Pielea se inroseste, isi pierde elasticitatea si se ajunge in stadiu de rozacee. Adica, in afara de roseata si cuperoza, apar si pustule pe fata. "In acest stadiu, afectiunea este greu de tratat. Primul lucru este stoparea aplicarii acestor creme. Tratamentul dureaza mai mult de o luna, in functie de complicatii. Se administreaza antibiotic, se face tratament local cu tincturi, lotiuni, creme, dar si tratament cu lumina pulsata", afirma medicul specialist.
Pericolul cel mai mare este aplicarea de crema pe baza de cortizon in acnee.

×
Subiecte în articol: cortizon