x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Creierul, ca un GPS performant

Creierul, ca un GPS performant

de Magda Marincovici    |    06 Oct 2014   •   21:12
Creierul, ca un GPS performant
Americanul John O’Keefe şi cuplul de norvegieni May Britt şi Edvard Moser, laureaţii Premului Nobel pentru Medicină 2014
John O’Keefe din SUA împarte Premiul Nobel pentru Medicină, respectiv cei 880.000 de euro, cu cuplul de cercetători norvegieni, May Britt şi Edvard Moser. Premiul Nobel pentru medicină şi fiziologie recompensează în acest an descoperirile sistemului de poziţionare cerebrală, care permite unei persoane să se orienteze în spaţiu.

"Cum ştim unde ne aflăm? Cum reuşim să găsim drumul dintr-un loc spre un altul? Şi cum stocăm această informaţie în aşa fel încât să putem să găsim imediat drumul corect data viitoare când mergem pe acelaşi drum? Cei trei laureaţi din acest an au fost premiaţi pentru descoperirea unui sistem de poziţionare din creier, supranumit «GPS-ul intern», care face posibilă orientarea în spaţiu şi care demonstrează existenţa unei baze celulare pentru o funcţie cognitivă superioară", se precizează în comunicatul publicat pe site-ul nobelprize.org.

Jumătate din valoarea premiului revine neurobiologului american John O’Keefe de la University College din Londra pentru descoperirea, în anul 1971, a rolului jucat de celulele nervoase ale hipocampului. Cercetătorul american a pus în evidenţă la şoarece legătura între activitatea cerebrală din această parte a creierului şi poziţionarea în spaţiu. Concret: celule nervoase activate când şoarecele se află în diferite locuri ale unei camere. Pentru fiecare loc în care rozătoare se găseşte, o zonă specială din hipocamp se activează, indiferent de direcţia acesteia. Aşa a fost elaborată o veritabilă hartă cerebrală care permite animalului de a şti unde se află. John O’Keefe s-a născut în 1939, la New York, şi deţine atât cetăţenia americană, cât şi pe cea britanică.

A doua jumătate din valoarea premiului revine cupului norvegian May-Britt şi Edvard Moser, care, la rândul lor, au descoperit trei zeci de ani mai târziu rolul jucat de un alt ansamblu de neuroni situaţi în cortexul entorinal. Aceşti neuroni se aranjează în diferite grupe de celule care definesc fiecare un hexagon. În funcţie de neuronii care se activează, rozătoarea poate determina în mai multe moduri coordonatele poziţiei sale, ceea ce îi permite de a cunoaşte direcţia în care se îndreaptă şi distanţa pe care o parcurge. Cercetări mai recente au permis confirmarea faptului că omul dispune de un GPS cerebral similar celui din mijloacele de transport. La persoanele suferinde de maladia Alzheimer, aceste zone cerebrale sunt de cele mai multe ori afectate chiar în stadiile incipiente ale bolii, reducându-le foarte mult capacitatea de a se situa în spaţiu. Aceasta explică de ce bolnavii de Alzheimer se pierd foarte uşor şi se se simt dezorientaţi, chiar în locuri cunoscute. May-Britt Moser s-a născut în oraşul FosnavĂg din Norvegia, în 1963. A studiat psihologia la Universitatea din Oslo, împreună cu viitorul ei soţ şi colaureat al premiului Nobel Edvard Moser. Edvard I. Moser s-a născut în 1962, în oraşul Ălesund.

Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale, organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.


×
Subiecte în articol: laureati premiu nobel