x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cremele - scut contra soarelui

Cremele - scut contra soarelui

de Andrada Floria    |    21 Iun 2005   •   00:00
Cremele  -  scut contra soarelui

Protectie de sezon

De mult am planuit acest concediu la mare si vrem ca totul sa fie perfect. Ne-am luat costumul de baie, garderoba in care primeaza culorile vii si am ajuns in fata standului de creme fotoprotectoare, pentru ca vrem sa ne intoarcem la serviciu cu cel mai frumos bronz. Aici insa am gasit zeci de creme de la diferite firme, care mai de care mai scumpe. Cum alegem crema cea mai buna? Profesor doctor Calin Giurcaneanu, seful Clinicii de Dermatovenerologie III din cadrul Spitalului Colentina, spune ca trebuie sa alegem crema in functie de tipul de piele si de locul unde ne vom petrece vacanta.

Romanii se bronzeaza bine

"Exista o clasificare in 6 fototipuri de piele: de la primul fototip, denumit caucazian, adica individ cu piele alba, par blond, ochi albastri, pana la ultimul fototip, care este individul cu piele neagra si care, teoretic, se apara cel mai bine de radiatiile ultraviolete (UV). Fototipurile 1, 2 si 3 sunt cele mai expuse la manifestarile nedorite provocate de soare.

De exemplu, populatia nordica sau australiana este cea mai expusa la problemele care vin de la soare. Pe teritoriul romanesc, fototipurile predominante sunt 3, dar mai ales 4, astfel incat o buna parte din romani nu sunt supusi unor agresiuni severe. Ei se bronzeaza repede si bine, fara sa treaca prin stadiul de iritatie", arata prof. dr. Giurcaneanu. Insa acest lucru nu trebuie generalizat.

SPF ridicat pentru copii

Primul lucru care ar trebui sa ne preocupe atunci cand cumparam creme fotoprotectoare pentru intreaga familie este numarul care se afla pe ambalaj sub mentiunea SPF (sunburn protection factor), adica factorul de protectie solara. Scara indicilor de protectie solara merg de la 8 la 90 si chiar mai sus, lucru care ar putea complica si mai mult alegerea dumneavoastra.

Ceea ce trebuie sa stim, explica dermatologul francez Catherine Bombal, este ca "de la 0 la 30, protectia creste foarte repede: o crema cu SPF-ul 30 protejeaza mai bine decat una de 15, iar aceasta mult mai bine decat una cu SPF 8. Apoi, de la 30 la 90, progresul protectiei este mai lent.

Diferenta dintre o crema cu SPF 30 si una cu 60 este aproape infima, nu se castiga decat 1% protectie suplimentara". In cazul cremelor cu SPF foarte ridicat, explica dr. Bombal, exista insa riscul de a ne simti extrem de bine protejati si, de aceea, sa prelungim timpul de stat la plaja, ceea ce nu este indicat.

Acelasi SPF este valabil in intreaga lume, insa daca mergem in vacanta la tropice este bine sa ne inarmam cu o crema cu SPF mai ridicat, deoarece soarele este mai puternic.

Pentru copii trebuie sa cumparam o crema cu indicele de protectie mai ridicat, deoarece ei au pielea mai sensibila si sunt cele mai usoare victime ale arsurilor solare.

UVA sunt cele mai periculoase

Unele marci producatoare de creme de protectie solara adauga, pe langa indicele SPF, si un indice de protectie impotriva radiatiilor UVA.

Insa acest indice nu inseamna mare lucru, desi UVA par a fi cele mai periculoase din seria razelor ultraviolete, deoarece, conform prof. Giurcaneanu, "strabat epiderma si penetreaza in adancimea dermei".

Radiatiile ultraviolete, precizeaza prof. dr. Calin Giurcaneanu, sunt de trei feluri: A, B si C. "Radiatia ultravioleta de tip C (UVC) este cea care nu ajunge pe suprafata pamantului, de aceea este inofensiva, iar UVB patrunde in epiderma (stratul superficial al pielii) si foarte putin in derm (stratul mijlociu al pielii).

Cancer de piele

Ca atare, radiatia UVB este cea care provoaca manifestari care pleaca din epiderma - cancerele de piele. S-a dovedit ca UVA are impactul cel mai puternic asupra fenomenelor care pleaca din derma - inflamatii (arsuri solare), vasocongestie, edem, dar au si potential cancerigen."

RECOMANDARI. Cremele cu indicatia SPF 8 sau mai putin de 8 fac parte din categoria cremelor care nu apara impotriva arsurilor solare si sunt contraindicate tuturor tipurilor de piele. Cele cu numerele 9-14 au o actiune protectoare slaba si sunt indicate pielii mai inchise. Intre 15 si 24, protectia este medie si aceste creme fotoprotectoare sunt recomandate tot pielii ciocolatii. SPF 25-39 protejeaza eficient toate tipurile de piele. SPF peste 40 este foarte eficient, fiind indicat pielii sensibile si copiilor.

EXCESE. Razele UV produc rupturi in structura ADN-ului celulelor, primele expuse fiind celulele epidermice, dar si celelalte celule aflate in derma. Din fericire, organismul si-a dezvoltat mecanisme de aparare. Insa expunerea excesiva la soare, care duce la depasirea capacitatii organismului de a-si apara ADN-ul, provoaca aparitia complicatiilor.

SFATUL MEDICULUI
Cremele fotoprotectoare trebuie aplicate o data pe ora, pentru a nu-si pierde efectul. Chiar daca unele creme au inscrisa pe eticheta mentiunea "waterproof", adica rezistent la apa, nu trebuie sa va bazati pe acest lucru. Deoarece picaturile de apa sarata actioneaza ca niste lupe care multiplica efectele negative ale UV. Pentru o protectie completa este recomandat sa aplicati crema fotoprotectoare dupa ce ati iesit din apa si v-ati sters cu un prosop. Prof. dr. Giurcaneanu arata ca astfel va puteti apara de efectele negative ale UV, cum ar fi cancerul de piele si fotoimbatranirea, cauzate de obiceiurile, profesiile oamenilor, dar si de intensitatea radiatiilor solare.
×
Subiecte în articol: protecţie piele crema