x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate “Crezi că ştii ce bei?”

“Crezi că ştii ce bei?”

de Magda Marincovici    |    15 Iun 2014   •   21:24
“Crezi că ştii ce bei?”
Sucurile industriale, alcoolul, băuturile energizante, excesul de cafeină nu hidratează, ci ne îngraşă

Dintre toate lichidele, apa este cea care hidratează fiziologic cel mai bine organismul, începând de la nivel celular, precizează prof. de. Gheorghe Mencinicopschi, autorul volumului “Crezi că ştii ce bei?”, lansată recent. “Necesarul zilnic de apă al unui om, în condiţii de temperatură, umiditate şi efort fizic normal se calculează înmulţind greutatea corporală cu 30-35 ml apă pentru fiecare kilotgram de greutate. De exemplu, o persoană care are 70 de kg va bea 2,1-2,4 l zilnic (70 x 30-35)”, spune prof. dr. Mencinicopschi. Ca în cazul tuturor alimentelor, trebuie să citim cu atenţie eticheta şi vom alege apa minerală care nu influenţează negativ starea de sănătate. Astfel, persoanele cardiace vor evita apele cu conţinut mare de clorură de sodiu în favoarea celor bogate în calciu. “Chiar în zilele caniculare nu este deloc sănătos să dăm pe gât apă cu gheaţă, deoarece provoacă dezechilibre, în primul rând digestive. În zilele caniculare, cu umiditate scăzută hidratarea se face cu apă sau ceaiuri şi tizane calde şi nu cu apă sau bătururi industriale cu gheaţă, deoarece acestea pot produce şoc termic şi stres digestiv, vasoconstricţie perifertică etc. Urmări mai severe pot avea copiii, vârstnicii, suferinzii de boli cardio-vascualre şi cerebro-vasculare”, avertizează prof. Mencinicopschi. Potrivit specialistului, la vreme de caniculă, este bună apa minerală naturală (mineralizaţie 1.000-1.500 mg săruri la litru, bogată în sodiu sub formă de carbonat de sodiu).

Apele cu gaz sunt de două feluri: natural carbogazoase, adică aşa ies din depozit impregnate cu dioxid de carbon natural, şi ape carbogazificate, apa a fost impregnată cu dioxid de carbon, care trebuie neapărat să fie alimentar, obţinut de la recuperarea din procesele de fermentaţie, obţinerea berii sau a băuturilor spirtoase sau dioxid de carbon natural, recuperat din depozitele geologice. Sunt de preferat apele pe a căror etichetă scrie natural carbogazoase, precizează prof. dr. Mencinicopschi. Apa trebuie păstrată în recipiente din ceramică sau sticlă, iar cea din peturi nu va fi ţinută la soare sau la temperaturi ridicate.

În apă, putem adăuga suc de lămâie, ghimbir sau mentă. Apa mai poate fi consumată şi sub formă de ceai (infuzia din frunzele arbustului Camellia sinensis) sau tizane (infuzii de plante alimentare sau medicinale) la temperaturi între 10 şi 37 grade Celsius.

Autorul volumului “Crezi că ştii ce bei?” ne mai avertizează că sucurile industriale din legume şi fructe pasteurizate, băuturile alcoolice, excesul de cafeină, băuturile energizate nu hidratează, dimpotrivă “ne spoliază de nutrienţi esenţiali şi, în final, ne îngraşă”.

Un capitol special este acordat cafeinei, spre care îşi îndreaptă speranţele mai ales tinerii aflaţi în criză de timp în pragul unor examene. Ei bine, aflaţi că “poate îmbunătăţi timpii de reacţie, nu şi performaţele mentale. Aşadar, e inutil să consumi cafea în exces, în speranţa că poţi obţine rezultate superioare în cazul unor activităţi complexe”, semnalează prof. Mencinicopschi. Este indicată cafeaua la filtru, fără lapte sau frişcă, deoarece se digeră mai greu. Un alt capitol revine sucurilor. Concluzia autorului este categorică: între un măr proaspăt, din care muşcăm cu poftă, şi sucul de măr preparat în casă sau industrializat, trebuie să alegem fructul a cărui valoare nutriţională este nealterată. Cât priveşte berea, atenţie mare în privinţa sortimentelor cu diferite arome.

Acestea sunt o parte dintre sfaturile date de autor. Dar de multe altele, cu certitudine, veţi beneficia lecturând acest volum, care-şi propune să ne ajute să ştim ce bem, ce este potrivit fiecăruia dintre noi, tocmai pentru a ne proteja şi nu a ne afecta starea de sănătate.
 

×