x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Crizele cardiace, mai grave dimineaţa decât seara (studiu)

Crizele cardiace, mai grave dimineaţa decât seara (studiu)

de Prenume Agerpres    |    11 Iul 2011   •   21:00

Cand infarctul se produce dimineata, leziunile cardiace sunt mai intinse decat in cazul in care criza cardiaca are loc seara, este concluzia cercetatorilor spanioli care au realizat un studiu. Rezultatele acestuia sunt publicate in revista de specialitate "Heart" si citate de site-ul passionsante.be.


Potrivit autorilor studiului, explicatia ar fi ca ceasul biologic intervine in procesul de vascularizare si reglare a ritmului cardiac. Prin urmare, impactul unei crize cardiace nu este acelasi, ci difera in functie de momentul zilei in care apare criza. Datorita acestei descoperiri, cercetatorii spera sa contribuie la intarirea eficientei tratamentelor.


Pentru a evalua amploarea efectelor asupra inimii, ei au masurat ponderea unei enzime - revelatoare pentru gravitatea infarctului - in circulatia sanguina la circa 800 de pacienti care facusera infarct. S-a dovedit ca persoanele cele mai afectate au fost cele care au avut criza cardiaca intre orele sase dimineata si pranz, ponderea enzimei fiind cu 21% mai mare decat la cele care au fost victime ale crizei intre orele 18 si miezul noptii, incheie passionsante.be.

×
Subiecte în articol: criza cardiaca passionsante.be