x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cu jacuzzi ma relaxez

Cu jacuzzi ma relaxez

de Liana Hainarosie    |    20 Dec 2005   •   00:00
Cu jacuzzi ma relaxez
ARMONIA TRUPULUI
Asteptam cu nerabdare minivacanta de sfarsit de an. Prinsi de febra cumparaturilor si a pregatirilor, nu trebuie sa uitam totusi ca vacanta inseamna relaxare, destindere… Si atunci, pentru a profita la maximum de aceasta perioada va propunem sa va acordati timp si sa mergeti la jacuzzi. Pentru ca jacuzzi este sinonim cu relaxare.

Ce este

Jacuzzi este un minibazin, o minipiscina, cu jeturi de apa sub presiune care creeaza vartejuri relaxante. Cu ajutorul bulelor de aer, transmise prin tuburi speciale, se realizeaza un masaj al spatelui, al cefei, coapselor, picioarelor. Masajul in apa confera dinamism si relaxare. Jacuzzi putem face acasa, la hotel, la centrele de infrumusetare si relaxare. Astfel putem beneficia de efectele acestui tip de hidromasaj fie singuri, fie in compania prietenilor, a membrilor familiei, pentru ca bazinul are o capacitate de la una la sase persoane.

Dar cel mai important este ca acest tip de masaj nu prezinta contraindicatii majore. Specialistul in elaborarea programelor de fitness si nutritie Luiza Bucur (foto), de la FC National Fitness Center, avertizeaza ca totusi persoanele care au probleme dermatologice, gen micoze, dar si cele cu leziuni trebuie sa renunte la acest gen de activitate.

In combinatie cu sauna

Pentru a va destinde la maximum, specialistul Luiza Bucur va sfatuieste sa alternati jacuzzi cu sauna, care, datorita aerului cald, purifica organismul prin eliminarea toxinelor. Folosirea saunei este contraindicata persoanelor care sufera de boli respiratorii, astm, bronsite si celor care au probleme dermatologice. Cardiacii trebuie sa fie cumpatati, deoarece caldura provoaca vasodilatatie si accelereaza bataile inimii.

Dupa cinci-zece minute de sauna vor urma cinci-zece minute de jacuzzi. Iar, la sfarsit, dupa ce am facut un dus, masajul de relaxare este binevenit. Cu ajutorul masajului, relaxarea poate fi atat de profunda, incat puteti sa si adormiti in timpul sedintei.

Specialistul Luiza Bucur atrage atentia ca nu este bine sa iesim in aer liber imediat dupa sauna si jacuzzi. De asemenea, trebuie sa fim atenti ca apa din jacuzzi sa nu fie foarte rece, dar nici extrem de fierbinte. Temperatura ei poate varia de la 30 la 40 de grade, putand fi fixata in functie de preferinte.

MASAJ. Relaxarea prin masaj este indusa de specialist prin miscari usoare, relativ blande, de netezire a pielii, de frictionare, de framantare, aplicate pe spate. De asemenea, se mai utilizeaza loviturile usoare si ritmice aplicate cu muchia palmei, dar si vibratiile. Se pot folosi uleiuri, geluri, creme de corp atat pentru a usura miscarile, dar si pentru a hidrata pielea. Se utilizeaza aromaterapia. Masajul poate fi asociat cu uleiurile de portocale, iasomie, santal.

STIATI CA
  • Apa fierbinte alunga tensiunile musculare si articulare si este un bun remediu pentru a ne incalzi corpul dupa o zi geroasa de iarna
  • In jacuzzi se poate alterna apa calda cu apa rece, care contribuie la dilatarea si contractarea vaselor sangvine, la mentinerea starii de sanatate, imbunatatind in acest fel circulatia sangvina a intregului organism
  • Apa fierbinte duce la transpiratie, iar in modul acesta se deschid porii si se curata pielea
  • STIRI

    TABAGISM. Activitatea fizica este un aliat pentru persoanele care decid sa se lase de fumat, reprezentand o motivatie suplimentara pentru a renunta la acest viciu. De aceea, acestor persoane li se recomanda efectuarea a cateva zeci de minute de activitate sportiva moderata, zilnic. Plus ca prin exercitiu fizic este eliminata tendinta de ingrasare care urmeaza acestei perioade, mai ales in cazul femeilor. In acest fel, femeile fumatoare isi pot mentine silueta in primii doi ani dupa ce s-au lasat de fumat.

    HOCHEI. Sport care contribuie la dezvoltarea echilibrului si a coordonarii miscarilor, hocheiul pe gheata poate fi practicat de copii incepand de la varsta de 5 ani, cand pot patina. De asemenea, hocheiul pe gheata dezvolta spiritul de echipa si concentrarea. Acest sport le este contraindicat celor care sufera de malformatii ale piciorului, probleme de echilibru. Pentru a minimaliza riscul accidentelor este necesar un echipament adecvat, compus din casca, manusi, genunchiere, jambiere.

    CALORII. Pentru a arde 150 de calorii, un barbat adult, de 70 de kilograme, trebuie sa mearga pe jos incet 65 de minute sau sa joace biliard 52 de minute. Alte optiuni mai sunt: voleiul (43 de minute) sau mersul cu greutati de 11 kilograme timp de 43 de minute. De asemenea, poate face acvagimnastica 32 de minute sau poate juca tenis de masa 32 de minute, poate inota 21 de minute sau iesi la o partida de tenis. Saritul corzii timp de 16 minute poate arde 150 de calorii.

    BENEFICII. Din punct de vedere psihologic, practicarea unei activitati sportive stimuleaza increderea in sine, spiritul de competitie, reduce stresul si anxietatea. De asemenea, creste eficienta intelectuala, datorita ameliorarii oxigenarii cerebrale, si ne invata sa acceptam un esec temporar, sa devenim perseverenti. Sportul este o buna ocazie sa uitam de grijile familiale si profesionale.

    COMPARATIE. In sondajele si studiile privitoare la gradul de activitate fizica desfasurata, barbatii le surclaseaza pe femei. Dar un studiu american a ajuns la concluzia ca femeile fac tot atat sport cat barbatii, daca nu si mai mult! Autorii studiului au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au analizat activitatea fizica depusa de femei in cursul unei zile: spalatul vaselor, pregatirea meselor, jocul cu copiii... Ei au aratat ca treburile casnice facute de femei sunt o forma de activitate fizica pe care sondajele nu o iau in consideratie.

    BICICLETA. Mai mult de un sfert de ora de mers pe bicicleta amelioreaza starea de sanatate si prelungeste speranta de viata. Conform unui studiu danez, efectuat pe 17.500 de barbati si pe 13.500 de femei, pe parcursul a 15 ani, la persoanele care merg zilnic pe bicicleta, gradul de mortalitate se reduce cu 40%, comparativ cu celelalte. Mersul pe bicicleta este util si in cazul diabeticilor de tip 1, la care s-a observat ca nivelul glicemiei din sange scade cand merg pe bicicleta.
    ×
    Subiecte în articol: minute jacuzzi