OFTALMOLOGIE
"Vederea este unul dintre cele mai importante simturi. Depindem foarte mult de acest simt: ne orientam in spatiu, recunoastem, comparam, primim cea mai importanta cantitate de informatii, ne ajuta in viata de zi cu zi: casnica, profesionala, relationala", arata asistent universitar doctor Florentina Grigoriu, medic primar oftalmolog la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti. La volan, 90% dintre decizii si gesturi depind direct de vederea conducatorului auto, in mai mare masura decat pentru o alta activitate.
Ce inseamna de fapt sa vedem bine explica dr. Florentina Grigoriu. Inseamna sa distingem detaliile din jurul nostru, fie ca sunt aproape, fie la distanta. Adica sa vedem clar sau sa avem o acuitate vizuala buna. A vedea bine mai inseamna sa acoperim o arie mare de detalii in jurul nostru, atunci cand mentinem privirea inainte. Cu alte cuvinte trebuie sa avem un camp vizual bun. Vederea buna presupune, de asemenea, capacitatea de a ne adapta rapid la trecerea de la lumina la intuneric. "Par firesti toate aceste capacitati ale ochiului pentru ca marea majoritate a oamenilor le au. Fiecare capacitate este importanta separat, dar toate sunt necesare. O singura veriga daca lipseste sau este incompleta, si omul sesizeaza dificultati de vedere", spune medicul.
Tipurile de vedere
Pentru a conduce autovehiculul sunt solicitate toate tipurile de vedere. Vederea periferica ne permite sa privim inainte si in acelasi timp sa observam ce se intampla in jur fara a fi nevoiti sa miscam capul. Vederea centrala este cea de acuratete maxima. Vederea binoculara ne ajuta sa distingem formele: este esentiala pentru a aprecia corect distantele. Vederea la distanta, foarte solicitata la volan, ne permite sa privim in departare si astfel sa anticipam actiunile. Sunt necesare una-doua secunde intre perceperea vizuala a unui obstacol si primul gest de a reactiona. Vederea de aproape ne ajuta sa consultam informatiile de la bordul masinii, iar vederea intermediara este necesara pentru a privi oglinzile retrovizoare.Atentie la soare!
Din cauza luminii puternice, ochii sunt foarte solicitati cand ne aflam la volan. De aceea este necesar sa ne inarmam contra ebluisarii cu ochelari de soare corespunzatori. Atentie, la volan nu sunt recomandate lentilele foarte inchise. Daca purtati ochelari pentru corectarea vederii, este indicat sa alegeti lentile corectoare heliomate.Citește pe Antena3.ro