x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum ne tratăm durerile

Cum ne tratăm durerile

de Magda Marincovici    |    23 Noi 2012   •   11:40
Cum ne tratăm durerile
Sursa foto: Pixland/Getty Images/Pixland
Paracetamolul, aspirina şi ibuprofenul sunt cele mai folosite antialgice, dar atenţie la efectele nedorite 

Dureri de cap, de dinţi, ale articulaţiilor... Pentru a le calma, cel mai folosite, mai ales în această perioadă, sunt paracetamolul, aspirina şi ibuprofenul.

Paracetamolul pare să deţină supremaţia. El inhibă sinteza de prostaglandine, substanţe implicate în procesul de declanşare a durerii. Este recomandat în calmarea durerilor moderate de cap, dentare, posttraumatice, pentru scăderea temperaturii. Acest medicament prezintă avantajul că este bine tolerat, are puţine efecte nedorite, poate fi administrat la orice vârstă, copilului şi în cazuri speciale chiar femeilor însărcinate sau care alăptează. Comparativ cu aspirina sau cu ibuprofenul, paracetamolul nu are acţiune antiinflamatorie. Acest medicament este contraindicat în insuficienţa hepatică, deoarece devine toxic la doze ce depăşesc 150 mg/kg, absorbit la o singură administrare. De altfel, riscul de intoxicare hepatică la supradozare din diverse motive reprezintă problema esenţială legată de paracetamol. Acest efect poate fi fatal dacă nu se intervine prompt. De aceea, dozele şi intervalele la care se administrează trebuie stabilite de medicul de familie.

Aspirina face parte din marea familie a antiinflamatoarelor nonsteroidiene (AINS), indicată pentru toate tipurile de dureri însoţite de inflamare: dentare, artrite, tendinite, entorse, stări gripale..., chiar şi crize de migrenă. Aspirina are efect antialgic – calmează durerile –, antiinflamator şi antipiretic (scade febra). Totuşi, aspirina poate să irite mucoasa digestivă, cu risc hemoragic şi alergic. Aspirina este contraindicată persoanelor cu ulcere digestive sau gastrite, anomalii de coagulare, insuficienţă renală severă, boli tratate cu methotrexate (cancer, poliartrită...). De asemenea, este interzisă după a şase lună de sarcină. Aspirina nu trebuie luată pe stomacul gol, în perioada ciclului, şi doar la intervale de cel puţin patru ore. 

Ibuprofenul este un antiinflamator nonsteroidian, eficient în durerile de cap, migrene, lombalgii, dureri musculare, artrite sau artroză, crize de sciatică, dureri la ciclu. În unele tipuri de dureri, respectiv cu componentă inflamatorie, iburofenul este mai eficient ca paracetamolul şi este asociat cu mai puţine inconveniente comparativ cu aspirina. Atenţie, ibuprofenul poate provoca somnolenţă şi arsuri stomacale. Este contraindicat persoanelor cu ulcere, este incombatibil cu medicamentele anticoagulante şi interzis femeilor în a şasea lună de sarcină.

×