x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum ne dăm seama de tulburările psihice ale unei persoane. Psiholog: "Problemele de sănătate mintală rareori trec de la sine"

Cum ne dăm seama de tulburările psihice ale unei persoane. Psiholog: "Problemele de sănătate mintală rareori trec de la sine"

de Redacția Jurnalul    |    24 Apr 2023   •   15:00
Cum ne dăm seama de tulburările psihice ale unei persoane. Psiholog: "Problemele de sănătate mintală rareori trec de la sine"

Este util să știm cum să abordăm o persoană care are tulburări psihice, mai ales dacă acesta manifestă agresivitate.

Psihologul Răul Lupaș ne spune cum să recunoaștem semnele unor probleme psihice și cum să-l ajutăm. 

"Trebuie să devenim mai deschiși la ceea ce însemnă sănătatea mintală. Uneori este mult mai ușor să identificăm faptul că există semnalele unei sănătăți mintale precare, dar alteori, aceste probleme pot fi ușor mascate în diferite tipuri de comportament pe care noi le considerăm astăzi nepotrivite.

Trebuie să ne poziționam cu o atitudine de curiozitate, pentru că de cele mai multe ori o persoană care este agresivă sau violentă are un distres psihologic și emoțional", spune Raul Lupaș, la antena3CNN

Specialistul ne sugerează să începem cu întrebările simple "Ce s-a întâmplat cu tine în ultima perioadă?" sau "Cum te simți?"

Dacă acesta dă semne de disconfort, eviză să răspundă, putem să îl ajutăm venind cu exemple din viața noastră, să îi spunem cum este pereceput comportamentul lui din exterior și ce ne deranjează, dar fără să îl acuzăm ori să fim prea categorici. 

"Intervenția de specialitate poate fi: suport terapeutic și farmacoterapeutic. Uneori există o combinație între cele două, alteori este necesară doar una dintre ele.

Sunt cazuri în care intervenția de specialitatea este absolut necesară. Dacă observăm la o persoană că are nevoie de ajutor, îi putem recomanda cu grijă, deschidere și înțelegere astfel de terapii. 

Problemele de sănătate mintală rareori trec de la sine. Este important ca atunci când problemele de sănătatea mintală sunt mai grave să se apeleze la suport specializat", precizează  Raul Lupaș, psiholog specializat în sănătate publică şi clinică.

Cum recunoaștem problemele psihice

 

×
Subiecte în articol: tulburari psihice raul lupas