x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum se opreste sangele din nas

Cum se opreste sangele din nas

17 Feb 2004   •   00:00

Cand unui om ii curge sange din nas, cei din jur privesc asta ca pe o bagatela, cel mult il sfatuiesc: "Stai cu capul pe spate si ridica mana ca sa ti se opreasca sangele!".

Asistent universitar doctor Amalia Neagu, de la Clinica ORL a Spitalului "Sf. Maria", spune ca exista insa multe cauze care pot provoca o sangerare din nas, iar obiceiul cu ridicarea mainii si capul pe spate nu numai ca nu foloseste la oprirea sangerarii, dar este chiar nociv, sangele este inghitit, ajunge in stomac, irita tubul digestiv, apare varsa tura si implicit deshidratarea cu pierderea de elemente, adica cum e mai nepotrivit. In spatele sangerarii din nas sta adesea o hipertensiune. Aceste epistaxuri apar si in timpul sau dupa rinite sau gripe, de altfel, virusurile gripale sparg mai usor vasele din nas. Traumatismele nazale firesc ca provoaca si sangerari din nas. Aceleasi efecte de hemoragii nazale sunt aduse si de inflamatiile acute sau cronice din nas. Unii oameni au niste cruste in nas, medicii le numesc leziuni de grataj si cand se sufla mai tare nasul ele se rup aparand sangerarea. La caldura mare si la efort se rup vase din nas, de asemenea, la schimbarile de altitudine sau cand un anotimp este inlocuit de altul, mai ales primavara. Mai complicata este situatia cand sangerarile nasului sunt cauzate de tumori benigne sau maligne in zona nazala. Si niste afectiuni ale sangelui, precum hemofilia sau scaderea trombocitelor, provoaca hemoragii din nas. Daca sangerarea nu este abundenta, omul patit trebuie sa-si stranga nasul cu degetele, apoi la spital i se curata fosa nazala fie prin suflarea nasului, fie prin aspiratia sangelui. Cu aceasta ocazie se descopera daca sangerarea are loc in partea anterioara sau mai in profunzime.

Daca vasul care a sangerate mic si pierderea de sange s-a oprit se face o cauterizare a vasului fie pe cale chimica cu nitrat de argint, fie o cauterizare electrica. Daca vasul este mai mare, el se cauterizeaza electric.

×