x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cunoscut producător farma, acuzat penal pentru modificarea formulei unui medicament

Cunoscut producător farma, acuzat penal pentru modificarea formulei unui medicament

19 Oct 2022   •   15:07
Cunoscut producător farma, acuzat penal pentru modificarea formulei unui medicament

Producătorul farma Merck este acuzat penal pentru modificarea formulei medicamentului Levothyrox, scrie AFP.

"Directorul Merck din Franţa a fost audiat la Tribunalul Judiciar din Marsilia, la finalul căreia judecătorul de instrucţie a decis să pună compania Merck sub acuzare pentru înşelăciune în formă agravată, în legătură cu modalităţi de informare implementate în momentul tranziţiei de la vechea la nouă formulă, în 2017", a anunţat grupul farmaceutic.

Medicamentul era prescris pentru probleme tiroidiene. 

"Punerea sub acuzare nu vizează în niciun caz calitatea noii formule a medicamentului Levothyrox", a transmis compania, care a dat asigurări că vrea să facă "orice precizare necesară pentru a informa publicul că nicio infracţiune penală nu a fost comisă, de orice natură ar fi aceasta".

Noua compoziție modifica unii excipienți pentru a stabiliza produsul. Însă circa 31.000 de pacienți au depus plângeri în perioada martie  2017-aprilie 2018, după ce s-au confruntat cu reacții adverse, precum insomnii, dureri de cap, amețeli. 

Ancheta penală a fost deschisă în 2018 pentru înşelăciune în formă agravată, omucidere şi vătămări involuntare.

Totodată, Curtea de Casație din Franța a respins în luna  martie 2022, recursul civil al companiei Merck, împotriva despăgubirilor la care a fost condamnată în 2020 pentru circa  3.300 de pacienți. 
"Atunci când compoziţia unui medicament se modifică şi când această evoluţie a formulei sale nu este semnalată în mod explicit în prospect, producătorului şi operatorului le poate fi reproşată o lipsă de informare a publicului, poate să cauzeze un prejudiciu moral", a  decis instanța.

×
Subiecte în articol: farma merck tiroida levothyrox