x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cura de hrean ras alunga tusea

Cura de hrean ras alunga tusea

de Andrada Floria    |    17 Ian 2006   •   00:00
TERAPII COMPLEMENTARE
Hreanul este un condiment puternic, care se foloseste cu succes in fitoterapie, pentru efectele sale benefice asupra sanatatii. Cei care prefera sa asocieze radacina de hrean data pe razatoare cu diverse feluri de mancare trebuie sa stie ca acest condiment poate fi utilizat si ca tratament al unor afectiuni.

Asadar, persoanele care beneficiaza cel mai mult de pe urma curelor cu hrean sunt cele care sufera de afectiuni ale aparatului respirator si ale celui cardiovascular. "Hreanul se foloseste in special in tratamentul racelilor. El curata caile aeriene superioare si usuca secretiile.

Curele cu hrean alunga si tusea, mai ales daca este vorba de o tuse cu expectoratii", explica dr. Constantin Sararu, medic primar, competenta homeopatie, presedintele Ligii de Homeopatie Clasica. Pe de alta parte, curele cu hrean stimuleaza imunitatea generala a organismului, prevenind aparitia virozelor respiratorii sau a gripei. Hreanul are, de asemenea, proprietati antibacteriene, actionand direct asupra agentului patogen.

Creste tensiunea

In ceea ce priveste efectele asupra aparatului cardiovascular, hreanul creste tensiunea arteriala. Datorita acestei proprietati, radacina de hrean este indicata in special persoanelor care sufera de hipotensiune arteriala. Din acelasi motiv, "cei care au tensiunea arteriala crescuta trebuie sa foloseasca acest condiment cu mare atentie", atrage atentia medicul Constantin Sararu.

Hreanul poate fi folosit si de persoanele care au un nivel crescut al colesterolului in sange. "In acelasi timp, curele cu hrean ajuta la micsorarea dimensiunilor placilor de aterom (depunere de substante grase pe peretii vaselor sangvine)", arata specialistul. Facand parte din categoria condimentelor, hreanul este vasodilatator si incalzeste organismul. Iar datorita proprietatilor de vasodilatator coronarian, hreanul este utilizat in tratamentul cardiopatiei ischemice.

Recomandarile specialistului

"Este de preferat ca hreanul sa fie inclus in alimentatie, asociat cu diverse feluri de mancare. Se evita administrarea acestui condiment pe stomacul gol, deoarece stimuleaza secretia gastrica in exces si poate provoca neplaceri la nivelul stomacului", ne sfatuieste dr. Constantin Sararu. Specialistul recomanda sa nu se inghita mai mult de 4 grame de hrean ras pe zi. Persoanele cu hipertensiune arteriala si cele cu probleme gastrice trebuie sa utilizeze cantitati mai mici de hrean pe parcursul unei zile. Cura nu trebuie sa dureze mai mult de o luna, pentru ca hreanul poate deveni iritant pentru stomac.
×
Subiecte în articol: hrean hreanul