x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate De ce TREBUIE să eliminăm grăsimile procesate

De ce TREBUIE să eliminăm grăsimile procesate

18 Sep 2015   •   14:22
De ce TREBUIE să eliminăm grăsimile procesate

Grăsimea artificială este utilizată pentru îmbunătăţirea gustului, texturii şi termenului de valabilitate ale produselor alimentare procesate, deşi grăsimile 'trans' există de asemenea în mod natural în lapte, cum ar fi laptele integral, şi în unele tipuri de carne, scrie huffingtonpost.co.uk.

Noi cercetări sugerează că interzicerea grăsimilor din alimentele procesate ar putea salva mii de vieţi în Marea Britanie în fiecare an.

Experţii au publicat un articol în revista British Medical Journal (BMJ) în care susţin că circa 7.200 de decese de boli de inima ar putea fi prevenite în Anglia în următorii cinci ani, în cazul în care grăsimile artificiale ar fi interzise. Însă alţi experţi pun sub semnul întrebării această cifră, menţionează huffingtonpost.co.uk.

În momentul de faţă, nu există nici o obligaţie legală de eliminare a grăsimilor 'trans' din alimente. Unii producători au promis că vor depune eforturi pentru eliminarea grăsimilor 'trans' printr-un acord cu guvernul.

De asemenea, există cerinţe legale pentru fabricanţii de produse alimentare de etichetare a grăsimilor 'trans'. Consumatorii sunt sfătuiţi să verifice listele de ingrediente pentru grăsimile hidrogenate sau uleiurile vegetale hidrogenate.

Experţii din spatele studiului, inclusiv cei de la Oxford University şi de la departamentul de sănătate publică de la Liverpool University au declarat că angajamentele voluntare din partea industriei producătoare nu au mers suficient de departe şi este timpul pentru "măsuri decisive".

Ei susţin că o interzicere totală a acizilor graşi 'trans' din produsele alimentare prelucrate ar putea preveni sau amâna circa 7.200 de decese cauzate de boli coronariene între anii 2015-2020.

Politicile de a îmbunătăţire a etichetării sau pur şi simplu eliminarea acizilor graşi 'trans' de la restaurante şi fast-food-uri ar putea reduce cu 1.800 până la 3.500 numărul deceselor cauzate de boala coronariană, mai scrie huffingtonpost.co.uk.

×