x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Descoperire în medicină. O piele artificială redă simţul tactil persoanelor cu membre amputate

Descoperire în medicină. O piele artificială redă simţul tactil persoanelor cu membre amputate

de Redacția Jurnalul    |    20 Mai 2023   •   22:20
Descoperire în medicină. O piele artificială redă simţul tactil persoanelor cu membre amputate
Sursa foto: Pixabay.com

Oamenii de ştiinţă au inventat un tip de piele artificială care comunică direct cu creiecul, permițând astfel persoanelor cu membre amputate să aibă un simţ tactil asemănător celui uman prin intermediul membrelor protetice.

Aceasta este încorporată cu senzori de temperatură, presiune şi tensiune, care sunt convertiţi în semnale electrice, asemănător cu modul în care impulsurile nervoase comunică cu creierul.
Circuitul electronic portabil, cunoscut sub numele de e-skin monolit, a fost dezvoltat de o echipă de cercetători de la Universitatea Stanford, care a publicat studiul în revista Science.
Zhenan Bao este unul dintre autorii principali ai studiului și spune că tehnologia de ultimă generaţie ar putea fi folosită şi pentru a simţi obiecte şi senzaţii, în timp ce se controlează de la distanţă un membru robotic, scrue The Independent.
„Lucrăm de ceva timp la o piele electronică monolitică. Obstacolul nu a fost atât de mult găsirea unor mecanisme care să imite abilităţile senzoriale remarcabile ale atingerii umane, ci aducerea lor împreună folosind doar materiale asemănătoare pielii", a explicat acesta.

„O mare parte din această provocare s-a redus la progresul materialelor electronice asemănătoare pielii, astfel încât acestea să poată fi încorporate în circuite integrate cu o complexitate suficientă pentru a genera trenuri de impulsuri asemănătoare nervilor şi cu o tensiune de funcţionare suficient de scăzută pentru a putea fi utilizate în siguranţă pe corpul uman”,  spune și Weichen Wang, doctorand în laboratorul lui Bao.

Un prototip al e-skin, care are grosimea unei bucăţi de hârtie, este primul care combină toate caracteristicile electrice şi mecanice dorite ale pielii umane într-o formă moale şi durabilă.

Echipa plănuieşte acum să crească scalabilitatea tehnologiei şi să dezvolte un cip implantabil care să permită comunicarea fără fir prin intermediul nervilor periferici ai corpului.

Alte cercetări recente privind pielea electronică s-au concentrat asupra roboticii, cu scopul de a oferi feedback senzorial şi autocunoaştere fizică.
O echipă de la Universitatea din Edinburgh a prezentat, la începutul acestui an, un dispozitiv care oferă simţuri perceptive "similare celor ale oamenilor şi animalelor".
Un studiu separat, realizat în 2023, de inginerii de la Institutul de Tehnologie din California (Caltech) a prezentat un tip de piele artificială capabilă să detecteze substanţele chimice toxice, ceea ce ar putea permite roboţilor să detecteze orice, de la poluarea din râuri până la agenţi nervoşi şi pericole biologice.

×