x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Descoperire uimitoare în medicină. Lupii de la Cernobîl au dezvoltat imunitate la cancer

Descoperire uimitoare în medicină. Lupii de la Cernobîl au dezvoltat imunitate la cancer

de Redacția Jurnalul    |    10 Feb 2024   •   20:00
Descoperire uimitoare în medicină. Lupii de la Cernobîl au dezvoltat imunitate la cancer
Sursa foto: Hepta

Lupii care umblă pe străzile pustii de la Cernobîl par să fi dezvoltat rezistență la cancer, fapt care i-ar putea ajuta pe cercetători să lupte împotriva acestei boli la oameni, relatează Sky News.

Un reactor nuclear a explodat la Centrala de la Cernobîl, Ucraina, în 1986, iar peste 100.000 de oameni au fost evacuați din oraș, din cauza radiațiilor.

Imediat după aceea s-a creat o zonă de peste 1.000 de kilometri pătrați cu acces interzis, în care radiațiile încă prezintă risc de cancer. Oamenii nu s-au întors, dar animale sălbatice, precum lupii, cutreieră zona.

Cercetătorii și-au dat seama că lupii de la Cernobîl sunt expuși la niveluri de radiație de peste 6 ori mai mari decât limita de siguranță pentru oameni.

Cara Love, biolog la Universitatea Princeton din SUA, împreună cu o echipă de cercetători, a studiat modul în care lupii de la Cernobîl supraviețuiesc expunerii la radiații.

Ea a descoperit că lupii au un sistem imunitar alterat, similar celui al pacienților cu cancer care urmează un tratament cu radiații, dar a identificat și detalii genetice ale animalelor care par să reziste la un risc crescut de cancer.

Aceasta urmărește să identifice mutațiile protectoare care sporesc șansele de supraviețuire la cancer.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: cernobil cancer lupi imunitate